Naslovna Najnovije RUSKA ZVER: „Kalašnjikov“ objavio fotografije modernizovanog automata AK-12 (FOTO)

RUSKA ZVER: „Kalašnjikov“ objavio fotografije modernizovanog automata AK-12 (FOTO)

0
List „Kalašnjikov“ je predstavio fotografije modernizovanih modela automata AK-12 koji su unapređeni na osnovu primene u zoni specijalne vojne operacije. Verzija automata AK-12M1 će tokom godine početi da se koristi u vojsci.

Promene na automatu AK-12 su:

  • kočnica sa bajonetnim nosačem je zamenjena prigušivačem sa prorezom na koji se može instalirati uređaj koji ima mali šum
  • ojačan kundak koji se manje greje prilikom ispaljivanja metka
  • nov nišan sa mogućnošću izbora: direktno gađanje, mala vidljivost i nišan na 600 metara
  • novi sigurnosni mehanizam sa dvostranom zastavicom koji u položaju „osigurač zatvoren“ zatvara poklopac. To je sanduk, odnosno deo ručnog vatrenog oružja neposredno iza barutne komore cevi, u kome se nalazi ležište zatvarača
  • nova ručica za kontrolu paljbe koja je kombinovana sa okidačem
  • trougaoni kundak je zamenjen na polimerni u G formatu.

Generalni direktor državne korporacije „Rosteh“, koja je deo kompanije „Kalašnjikov“, Sergej Čermezov je u intervjuu Sputnjiku rekao da je AK-12 modernizovan na osnovu rezultata prilikom korišćenja u zoni vojne operacije. Prema njegovim rečima, automat je mnogo udobniji i ergonomičniji.
Automat AK-12 je proizveden 2012. godine, modernizovan je 2016 i 2020. godine. Početkom vojne operacije je unapređen AK-12 iz 2020. godine i koji se aktivno isporučuje kao zamena za stare modele AK-74 i AKS-74. Kako je ranije pisao list u oktobru 2022. godine, AK-12 je postao deo vojnog naoružanja amfibijskih, motorizovanih, artiljerijskih i inženjerskih snaga vojske.
Serijska proizvodnja automata će biti tokom 2023. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube