Naslovna Najnovije Ruske snage prešle reku Žerebec, uzele važne visove i ulaze u Harkovsku...

Ruske snage prešle reku Žerebec, uzele važne visove i ulaze u Harkovsku oblast

0
Ratni izveštači iz RF, koji imaju svoj internet pul Operacija Z, objavili su noćas da su ruske jedinice probile ukrajinske utvrđene linije na severnom frontu i da ulaze na teritoriju Harkovske oblasti.

Naveli su da su već uzeli pod svoju kontrolu visove sa kojih im je Harkovska oblast „na dlanu“.

Precizirali su da su borci tri ruske brigade – 21-ve, 30-te i 15-te – zajedno sa  sa jedinicama 20. armije, probili ukrajinske linije u pravcu Limana.

U objavljenom izveštaju se naglašava:

„Neprijatelj se bio ukopao i dugo pripremao odbranu ispred obale reke Žerebec. Međutim, artiljerija i avijacija naše grupe Centar zadali su im tako snažne udarce da su otvorile put jurišnim grupama“.

Ruski jurišnici odredi uspešno su razbili ukrajinsku odbranu i u šumskom području između grada Kremenaja i reke Severski Donjec.

Najvažnije je ipak bilo uspešno forsiranje reke Žerebec:

„Kod Karmazinovke, naše trupe su prešle reku Žerebec, izbacivši pešadiju Oružanih snaga Ukrajine iz rovova i stvorivši mostobran na drugoj obali… Poslednjih dana smo zauzeli bezmalo sva njihova utvrđenja i dominirajuće visove opornike i visove. U toku je bitka za poslednji vis koji nas deli od stupanja u Harkovsku oblast. Od toga nas dele bukvalno samo sati“.

U isto vreme je komandant ruske grupe jedinica «Centar» – general-potpukovnik Andrej Mordvičev – izjavio da će Oružane snage Ukrajine svoj ofanzivni potencijal potrošiti do kraja avgusta. I izneo vlastitu procenu trajanja rata:

«Kad se oni „ispucaju“ – uslediće manji prekid borbi. Ukrajinska armija naredne zime neće imati nikakvih naročitih dostignuća. A od njene kontraofanzive neće ostati ništa do narednog proleća“.

BONUS

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube