Naslovna Izdvajamo Ruske vakcine za Republiku Srpsku već treći dan stoje na sarajevskom aerodromu

Ruske vakcine za Republiku Srpsku već treći dan stoje na sarajevskom aerodromu

0
„Još uvijek se čeka da špediter podnese carinsku deklaraciju, a vjerovatno da bi to podnio, on mora imati potrebnu dokumentaciju koja je neophodna za carinski postupak. Vjerovatno se čeka da se prikupi sva dokumentacija“, rekao je za Klix.ba glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Prema njegovim riječima, kutije s vakcinama su uskladištene na hladnom režimu.

„Kada se podnesu carinska deklaracija za uvozno carinjenje i dokumentacija, postupak će biti završen odmah“, dodao je Kovačević.

Uvoznik ruske vakcine će biti veledrogerija Krajina Group, koja ima potpisan ugovor s proizvođačem Sputnika V. Vakcina će biti uvezena interventnim uvozom, a potrebno je da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izda potvrdu o mikrobiološkoj i biohemijskoj ispravnosti parametara vakcine.

Dakle, kada se roba ocarini i Agencija za lijekove da zeleno svjetlo, tada može početi vakcinacija. Cijeli proces bi trebao potrajati do sredine februara, ukoliko se ne oduži proces carinjenja.

Iz Ruske Federacije u RS bi trebalo da stigne ukupno 400.000 doza u februaru i martu, što je dovoljno za 200.000 ljudi, a kako je kazao ministar zdravlja Alen Šeranić, ukoliko se ukaže potreba za većim količinama, oni će poručiti dodatne doze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: