Naslovna Izdvajamo RUSKI PVO USPEŠNO NEUTRALIŠE AMERIČKI ”HIMRAS”: ”Buk M3” otkriva rakete i na...

RUSKI PVO USPEŠNO NEUTRALIŠE AMERIČKI ”HIMRAS”: ”Buk M3” otkriva rakete i na 22.000 metara!

0
Ruske protivvazduhoplovne (PVO) jedinice uspešno pogađaju rakete američkih raketnih bacača „HIMARS“, koje ukrajinski vojnici primenjuju od kraja juna u Donbasu, izjavio je za Sputnjik oficir protivavionskih jedinica iz grupe „O“.

-Smatram da su protivavionski raketni sistemi „buk M3“ najbolja i univerzalna sredstva protivvazduhoplovne odbrane. Pored toga što se uspešno nose sa svojim zadacima, sistem granatira i rakete, mada to nije navedeno u njegovim karakteristikama, rekao je oficir.

Prema njegovim rečima, baterija kojom rukovodi nije pogodila samo jedan američkih raketnih bacača „HIMARS“ u Donbasu.

-Najteži cilj koji smo imali su raketni bacači „HIMARS“. Ove rakete lete na velikim visinama. Mi možemo da otkrijemo rakete na visini do 22.000 metara. Težina zadatka je u tome što je domet mali, a vreme za odlučivanje je kratko. Naši sistemi reaguju u roku od 10 sekundi, rekao je sabesednik agencije.

On je zaključio da ruske PVO jedinice ispunjavaju sve zadatke bez obzira na poteškoće koje se pojavljuju.

Komandant američkih Združenih snaga, general Mark Mili rekao je ranije da su se Vašington i njegovi saveznici obavezali da Kijevu dostave više od 20 raketnih bacača „HIMARS“. Do sada su im predali 12 sistema.

Od 2014. godine, tokom sukoba na jugoistoku Ukrajine, militanti granatiraju iz taktičkih kompleksa „točka-U“ ne samo oružane snage, već i gradove Donbasa. Prema rečima oficira PVO, uništavanje ovih raketa iz sistema „buk M3“ ne predstavlja veliki problem.

– Svi ostali ciljevi, među kojima su i operativno-taktičke rakete, uspešno su pogođeni u 95 odsto slučajeva. Odgovorni smo da sačuvamo i vojne objekte i civile. Smatramo da je naša PVO vazdušni štit za Donbas – rekao je oficir „Odvažnih“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Izvor: rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube