20.7 C
Banja Luka

Saks: Uzrok ukrajinskog rata je nastojanje SAD da destabilizuju Rusiju i prošire NATO do njenih granica

Američki ekonomista Džefri Saks smatra da se sukob Rusije i Ukrajine mogao izbjeći, kao i da se isti mogao završiti odmah po početku, još u martu 2022. godine, ali da su sve stopirale Sjedinjene Države misleći da će lako izaći na kraj s RF.

„Mislim da se ovaj rat u potpunosti mogao izbjeći i da je mogao biti okončan u martu 2022. Ali on i dalje traje jer nemamo razuman pristup. Moje stanovište je uvijek bilo da završimo rat u Ukrajini“, rekao je Saks, te dodao da je Vašington bio naklonjen promjeni režima u Moskvi što je ozbiljno počelo 2014. godine rušenjem vlade Viktora Janukoviča u Kijevu.

Gostujući u emisiji „Pirs Morgan bez cenzure“, savjetnik u Ujedinjenim nacijama kojem su američki mejnstrim mediji prikačili etiketu da je „Putinov navijač“, podsjetio je da je uzrok ukrajinskog rata nastojanje SAD da destabilizuju Rusiju i prošire NATO do njenih granica.

Putin je pametan lider koji govori ono što misli

Odgovarajući na pitanje kakav je predsednik Rusije Vladimir Putin, Saks je rekao da je riječ o „vrlo pametnom, oštrom lideru koji govori ono što misli“.

S tim u vezi je pomenuo čuvene Putinove riječi iz 2007. s Minhenske bezbjednosne konferencije, odnosno njegovo upozorenje da se prekine sa širenjem Alijanse na Istok. A kako je tadašnji lider SAD Džordž Buš Mlađi reagovao na to, upitao je Saks, te odgovorio da je na samitu NATO-a u Bukureštu 2008. pozdravio aspiracije Ukrajine i Gruzije ka članstvu u zapadnom vojnom paktu.

„Te 2008. godine, nakon samita u Rumuniji, pozvali su me evropski lideri s kojima sam prijatelj, a neki od njih su i sada na vlasti, i pitali – šta to radi tvoj ludi predsjednik? Zašto destabilizuje stvari? Obećao je da neće gurati Ukrajinu. To su mi rekli u četiri, takve stvari ne govore javno. Onda je, nažalost, došla 2014. Vidio sam to iz prve ruke. Bilo je ružno. Sjedinjene Države ne bi trebalo da finansiraju rušenje vlada. Uradili smo to“, istakao je Saks.

Bajdenov pristup ukrajinskoj krizi nikud ne vodi

Američki ekonomista je podsjetio i na poslednji put kada se Putin obratio SAD, 15. decembra 2021, nudeći bezbjednosni sporazum.

„Pozvao sam Bijelu kuću, rekao sam im da se mora izbjeći rat, na šta su odmahnuli glavom tvrdnjama da sukoba neće biti. Rekao sam potom – garantujte da se NATO neće širiti, pa rata svakako neće biti, nisu prihvatili“, rekao je profesor na Univerzitetu Kolumbija.

Pomenuo je i mirovne pregovore u Ankari, odnosno njihovu propast zahvaljujući Sjedinjenim Državama koje su mislile da će lako pobijediti, to jest da će sukob iscrpjeti Rusiju. Takođe, konstatovao je da je odnos aktuelnog predsjednika Amerike Džozefa Bajdena prema Putinu neadekvatan – vrijeđanjem se ništa ne postiže.

„Bajdenov pristup nikud ne vodi, samo se povećava broj mrtvih Ukrajinaca. Ne vrijeđa se već se pregovara. Ovo nije igra prozivanja, nismo u ringu. Poenta je da svijet ne dođe do nuklearnog rata. Dakle, treba sjesti i pregovarati“, zaključio je Džefri Saks.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here