Naslovna Najnovije ŠAMAR PUTINU! Orban donio odluku o ulasku Švedske u NATO

ŠAMAR PUTINU! Orban donio odluku o ulasku Švedske u NATO

0

 Mađarski parlament moći će ratifikovati ulazak Švedske u NATO na početku proljetnog zasjedanja kasnije u februaru, rekao je danas premijer Viktor Orban svojim pristalicama. „Dobra vijest je da će naš spor sa Švedskom uskoro biti riješen“, rekao je Orban u svom ključnom obraćanju. „Idemo u smjeru da na početku proljetnog zasjedanja parlamenta ratifikujemo pristup Švedske NATO-u“, dodao je.

Orban je rekao da su švedski premijer Ulf Kristerson i on preduzeli korake za „obnovu povjerenja“ između zemalja, ali nije otkrio pojedinosti. Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. u istorijskoj promjeni politike izazvane ruskom specijalnom vojnom operacijom na tlu Ukrajine.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja još nije ratifikovala švedski zahtjev, što je proces koji traži podršku svih članica NATO-a.To je pogoršalo odnose sa Sjedinjenim Državama i izazvalo zabrinutost među saveznicima.

Orbanova vladajuća stranka Fides rekla je da su „neutemeljene“ švedske optužbe o potkopavanju demokratije u Mađarskoj razlog zašto Švedska još nije dobila zeleno svjetlo.

Orban, koji ima bolji odnos s Rusijom nego s nekim članicama EU i većinom članica NATO-a, više puta je rekao da njegova vlada podržava ulazak Švedske u NATO, ali je proces ratifikovanja zapeo u mađarskom parlamentu od sredine 2022. godine.

Očekuje se da će parlament ponovno zasjedati 26. februara, prenosi „Index“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: