20.7 C
Banja Luka

ŠAMAR ZA AMERIKU! Kina zabranjuje američke procesore: Intel i AMD na udaru

Kina je uvela smjernice koje zabranjuju korišćenje procesore američkih kompanija AMD i Intel u državnim računarima i serverima.

Nova pravila takođe blokiraju Microsoft Windows i proizvode stranih baza podataka u korist domaćih rJešenja, označavajući najnoviji potez u dugotrajnom tehnološkom trgovinskom ratu između dvije zemlje.

Vladine agencije sada moraju da koriste „sigurne i pouzdane“ domaće zamJene za AMD i Intel čipove. Lista uključuje 18 odobrenih procesora, uključujući čipove kompanije Huawei i državne kompanije Phitium.

Nova pravila su uvedena u decembru, ali su tiho stupila na snagu tek sada, i mogla bi da imaju imati značajan uticaj na Intel i AMD, prenosi list FT.

Kina je činila 27% Intelove prodaje prošle godine i 15 odsto prihoda AMD-a od 23 milijarde dolara, ali nije jasno koliko se čipova koristi u vladi u odnosu na privatni sektor.

Ovi potezi su najagresivniji kineski do sada, u pokušaju da se ograniči upotreba tehnologije koju su izradile SAD.

Prošle godine, Peking je zabranio domaćim firmama da koriste Micron čipove u ključnoj infrastrukturi, a u međuvremenu SAD su zabranile širok spektar kineskih firmi, od proizvođača čipova do vazduhoplovnih kompanija.

Bajdenova administracija je takođe blokirala američke kompanije poput NVIDIA, pa sada ne mogu da prodaju vještačku inteligenciju i druge čipove Kini.

 

(Engadget)
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here