Naslovna Najnovije Šarović: Кada je SNSD prenosio nadležnosti ja sam bio kažnjen jer na to...

Šarović: Кada je SNSD prenosio nadležnosti ja sam bio kažnjen jer na to nisam htio pristati

0

„Кada je SNSD prenosio nadležnosti ja sam bio kažnjen i u zatvoru jer na to nisam pristao. Ešdaun (Pedi) me odveo i doslovno rekao – Hajde da potpišete da ministarstvo odbrane i vojska prelaze na nivo BiH i bićeš oslobođen svih sankcija. Nisam pristao. Ali neki drugi su to učinili“, izjavio je danas Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

On je rekao da institucije o čijem razjedinjavanju SNSD sada govori objedinila upravo ta stranka i da su SNSD-ovi poslanici glasali za to.

„Iskreno bih volio i priželjkujem da se vrati izvorni Dejton. Ako pitate građane Republike Srpske većina njih će vam reći da je za samostalnost Republike Srpske. Ali kako? Na koji način? Ima li uopšte mogućnosti da se tako nešto desi na miran način. Bojim se da ne i da sa ovakvim potezima jedne osobe, bez ikakvih konsultacija  i realnih šansi dovodimo Republiku Srpsku u veliku opasnost“, istakao je  Šarović.

On kaže da je Dodik u nekoj svojoj igri spreman da pod prijetnjom sankcijama i Republiku Srpsku izloži sankcijama.

„Bez obzira na njihove priče o navodnim prijateljima u svijetu koji bi podržali nezavisnost Republike Srpske do sada nismo čuli nijednu zvaničnu izjavu niti od bilo koga iz svijeta, a ni iz Srbije da su za mijenjanje Ustava BiH, pozicije Republike Srpske, niti Bosne i Hercegovine“, navodi Šarović.

On kaže da je po svemu sudeći u pitanju politička igra kojom Dodik pokušava spasiti svoju poziciju.

„Prije da Dodik ovim želi uzburkati strasti pred očekivani pad jer smo svjedoci da sada više nego ikada i iz dana u dan izbacuje nove inicijative, a bilo ih je sličnih bezbroj od 2010. do danas – i nikada ništa nije urađeno“, kazao je Šarović, komentarišući Dodikovu najavu da će biti povučene saglasnsti na Oružane snage BiH, te biti proglašeni ništavni zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH, UIO, te SIPI i OBA-i …

(BN)