18.7 C
Banja Luka

Šarović: Mislim da nije napad na ustavni poredak

„Ja mislim da nije napad na ustavni poredak, ali o tim stvarima vodi računa neko drugi“, kazao je Šarović.

U Tužilaštvu BiH jutros je prvi bio lider SDS-a Mirko Šarović, koji je u svojstvu svjedoka saslušan u vezi posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj su doneseni zaključci o vraćanju nadležnosti s BiH na Republiku Srpsku u oblasti finansija, bezbjednosti i pravosuđa.

On kaže da mu nije jasno zbog čega su kao šefovi opozicionih stranaka pozvani na ovo saslušanje kada nisu učestvovali u predlaganju i donošenju skupštinskih zaključaka.

„Objasnio sam poziciju SDS-a u ovom procesu. Kao šef stranke sam im rekao stav, a što je poznato već sa sjednice NSRS-a. Uloga SDS-a kao opozicione stranke i mene kao lidera je poznat. Ja sam rekao da za mene nije sporan prenos nadležnosti, ali smo u političkom smislu smatrali da smo trebali prvo postići unutrašnji konsenzus“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li se radi o napad na ustavni poredak, kako je tužilac okvalifikovao posebnu sjednicu Narodne skupštine, Šarović je rekao da ne misli da se radi o napadu na ustavni poredak.

„Ja mislim da nije napad, ali o tim stvarima vodi računa neko drugi“, kazao je Šarović.

On je rekao da se protivio prenosu nadležnosti s Republike Srpske na BiH u ranijem periodu i ne vidi da sada mijenja svoj stav.

On je i ovom prilikom kazao da bi on kada je u pitanju vraćanje tih nadležnosti birao drugi način.

Nakon Šarovića, danas će izjavu dati i lideri PDP-a i DNS-a Branislav Borenović i Nenad Nešić.

Juče zjavu kao svjedok dao i lider SPS Goran Selak.

Tužilaštvo BiH ranije je formiralo predmet „napad na ustavni poredak“, a među osumnjičenim su predsjendici i šefovi poslaničkih klubova i grupa u NSRS, predsjednica Republike Srpske i predsjednik Vlade Željka Cvijanović i Radovan Višković.

Bonus video:

https://www.youtube.com/watch?v=4CEHP_dQqQw

 

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here