29.7 C
Banja Luka

Savjet bezbjednosti UN-a izglasao okončanje misije u Iraku

Savjet bezbjednosti Ujedninjenih nacija jednoglasno je glasao da se završi UN-ova politička misija u Iraku uspostavljena 2003. godine poslije invazije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama kada je svrgnut Sadam Husein, prenosi Beta.

Misija je uspostavljena da koordinira postkonfliktnim humanitarnim aktivnostima i rekonstrukcijom, te da pomogne pri vraćanju reprezentativne vlade u ovoj bliskoistočnoj državi.

Vlada Iraka zatražila je od Vijeća sigurnosti, u pismu 8. maja, da zatvori misiju do kraja 2025. godine i ovom rezolucijom se to podržava.

Rezolucijom se produžava mandat Misije UN za pomoć Iraku (UNAMI) za konačnih 19 mjeseci do 31. decembra 2025. godine, kada će njen rad potpuno prestati.

Rezolucijom, čiji sponzor je bio SAD, traži se od generalnog sekretara UN-a Antonija Guteresa da pripremi plan za prelazni period i zatvaranje misije u konsultacijama sa iračkom Vladom do 31. decembra ove godine tako da UNAMI može početi prebacivati svoje zadatke i povlačiti osoblje i imovinu.

Savjet bezbjednosti je saopštio kako podržava iračke napore ka stabilizaciji uključujući borbu protiv oružanih grupa ISIL i Al-Kaide, te njihovih pridruženih članica.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here