Naslovna Izdvajamo Senat, predsjednica Srpske i SNSD nijemi na ponašanje Umičevića

Senat, predsjednica Srpske i SNSD nijemi na ponašanje Umičevića

0

Senat Republike Srpske, predsjednica RS Željka Cvijanović, koja imenuje senatore, i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne smatraju za shodno da reaguju na nedolično ponašanje senatora i člana SNSD-a Marinka Umičevića koji je napao novinarku i urednika portala CAPITAL.

Podsjećamo, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, senator, sportski radnik i tehnički direktor „Beme“ Marinko Umičević brutalno je izvrijeđao novinarku Bojanu Ninković i glavnog i odgovornog urednika portala CAPITAL Sinišu Vukelića.

Osim iz Senata i od predsjednice RS, reakcije nema ni iz SNSD-a čiji je Umičević odbornik.

Na upit CAPITAL-a da zauzme stav povodom Umičevićevog nedoličnog ponašanja odgovorio je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić (SNSD) navodeći da bi svi koji obavljaju avne funkcije prema novinarima trebalo da se odnose sa maksimalnim uvažavanjem i poštovanjem.

„S druge strane, nijednom odborniku u Skupštini grada Banjaluka nemam mogućnost da naredim ili odredim način njegovog ponašanja u privatnom životu i javnom djelovanju. Svakako, narod je taj koji odlučuje o tome da li će kazniti ili nagraditi svakog političara za ono što je isti radio za vrijeme svog mandata, a kada je u pitanju javno djelovanje. Kao predsjednik Skupštine grada Banja Luka nemam mogućnosti da nagrađujem ili sankcionišem odbornike za njihovo djelovanje“, odgovorio je Ilić.

Gender centar osuđuje Umičevića, ali i „savjetuje“ novinare kako da rade

Iz Gender centra Republike Srpske naveli su da osuđuju sve izjave kojima se vrši ili podstiče diskriminacija i nasilje po osnovu pola.

„Izjave sa uvredljivim i omalovažavujućim sadržajima vrijeđaju osjećanja i dostojanstvo svih. Takve izjave su veoma uznemiravajuće i proizvode osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja građana i građanki, naročito kada su upućene od strane pojedinaca koji obavljaju javne funkcije, ali i svih drugih pojedinaca koji se putem društvenih mreža i sličnih vidova moderne elektronske komunikacije obraćaju široj javnosti“, naveli su u Gender centru.

Našli su za shodno da komentarišu političku situaciju i da savjetuju kako novinari treba da rade.

„Živimo u neizvjesnom i politički veoma turbulentnom vremenu i prostoru, kada je neophodno da svi zajedno promovišemo kulturu dijaloga i pozitivne ljudske vrijednosti. Upravo iz tih razloga, apelujemo dodatno i na medije da više medijskog prostora daju edukativnim sadržajima, ali i da pruže korektivnu kritiku svaki put kada je nekom ugroženo negovo ili njeno dostojanstvo, bez obzira na to iz kakvog političkog miljea dolaze oni koji izjavljuju ili pišu na neprimjeren način, ali i oni o kojima se neprimjereno govori i piše“, istakli su u Gender centru.

Dodali su da nemaju nadležnost da pokreću inicijative za ukidanje statusa, niti inicijative za sankcionisanje bilo kojeg pravnog ili fizičkog lica.

Rukometni savez uz Umičevića

U Rukometnom savezu Republike Srpske, čiji je Umičević predsjednik, naveli su da mu daju punu podršku.

„Ne krijemo da smo izuzetno ponosni na svog predsjednika koji je istinski sportski radnik, još veći humanista čiji je rad nadaleko prepoznat, ali i da je veliki čovjek. Najbolji primjer ove tvrdnje je da se javno izvinio Vašoj novinarki, jer je reagovao u afektu i kada nije bio u prilici za razgovara“, navode u savezu.

Dodaju i da se ne slažu da je novinarka CAPITAL-a postupila profesionalno, ističući da „je bilo neljudski snimati razgovor, a ne reći da se snima, zatim provocirati, a onda objaviti na svim medijima“.

U Savezu čak i izražavaju nadu da ćemo biti kažnjeni za to, tvrdeći da je snimanje krivično dijelo.

Kao što je moguće čuti na snimku, novinarka ni u jednom momentu nije, kako to u Savezu tvrde, „provocirala“ Umičevića, a on je bio upoznat da je nazvan radi uzimanja izjave, odnosno da da komentar na određenu temu. Sam proces uzimanja izjave podrazumijeva snimanje i Umičević je bio svjestan s kim razgovara i ni u jednom trenutku nije spomenuto da govori nezvanično, odnosno “off the record”.

CAPITAL

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: