Naslovna Sport Sigurna pobjeda prvog reketa svijeta na otvaranju Rolan Garosa

Sigurna pobjeda prvog reketa svijeta na otvaranju Rolan Garosa

Tenis Sandgren je pokazao solidan igrački kvalitet i mogućnost upućivanja razornih udaraca, ali je za izbacivanje Novaka Đokovića iz koloseka ipak potreban viši nivo. Najbolji teniser svijeta nije imao ni najmanjih problema sa snažnim Amerikancem, držao je dešavanja na terenu Filip Šatrije pod kontrolom tokom čitavog meča i na kraju stigao do rutinskog slavlja na otvaranju Rolan Garosa. Daleko od toga da je bilo lagano, ali protiv Novaka je potebna daleko bolja igra i mnogo veća koncentracija – 6:2, 6:4, 6:2.

Američki teniser je neko ko se oslanja na svoju fizičku snagu, ali je Đoković upravo to oružje okrenuo direktno protiv 66. tenisera na planeti. Sandgren je već tokom drugog seta osjetio ozbiljan fizički umor, pa je bilo jasno da nije u stanju dugo da izdrži taj ritam. Čak i onda kada je izgledalo da će Amerikanac lako osvajati poene na svoj servis, srpski as se trudio da ga dodatno namuči, a slično je bilo i sa pokušajima da se približi nekom brejku.

Novak je i prvi i drugi set započinjao brejkovima, koji su mu omogućivali da odigra taktički onako kako želi i ravnomjerno rasporedi energiju. Đoković je u prvom setu imao tu prednost od dva gema, a onda je u sedmom došao do novog brejka i psihološki slomio protivnika. Već u narednom gemu prvi reket svijeta iskoristio je drugu set loptu i poveo.

U drugom setu slična priča. Sandgren je svoju šansu propustio već u drugom gemu, kada je poveo sa 40:0, ali nije uspio da stigne do brejka. Novak se vratio na sebi prepoznatljiv način i tako unio dodatnu nervozu u igru protivnika. Sandgren je bio blizu brejka i pri rezultatu 2:3 u drugom setu, ali se Novak ponovo izdigao iznad problema, spasao tri brejk lopte protivnika i poveo sa 4:2, a onda sigurnom igrom stigao do drugog seta.

Treći set nije krenuo kao prva dva, pošto je Amerikanac osvojio prvi poen na svoj servis, ali je već na drugom Đoković napravio brejk. Kao da je tada srpski as dodatno dodao gas i riješio da sve okonča na najbrži mogući način. Imao je ponovo sve u svojim rukama, pa je već nakon vođstva od 3:1 bilo jasno da se meč bliži kraju. Sandgren se borio sa poslednjim atomima snage, pa je opet izgubio svoj servis, a samim tim i svaku nadu da može da produži svoje šanse na ovom meču.

Novak u narednoj rundi igra protiv vremešnog Urugvajca Pabla Kuevasa, koji je na startu turnira bio prilično ubjedljiv u okršaju sa Francuzem Lukom Pujem.

Izvor: Mozzart