Naslovna Svijet Situacija u Luganskoj veoma teška, Rusija zauzima ključne teritorije!

Situacija u Luganskoj veoma teška, Rusija zauzima ključne teritorije!

0

Ruske snage zauzele su naselje Toškivka jugoistočno od Lisičanska u Lugansku, rekao je načelnik te oblasti Sergij Gajdaj.

Prema njegovim riječima, ruska teška artiljerija intenzivno bombarduje Lisičansk, ali ukrajinske snage tamo drže teren.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je u svom redovnom video-obraćanju da je situacija u Luganskoj oblasti veoma teška, jer je, ako je naveo, Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih teritorija.

Sa druge strane, načelnik Harkovske oblasti tvrdi da je u granatiranju poginulo 15 civila.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su visokoprecizne rakete „oniks“, uništila ukrajinske hangare u kojem su bile bespilotne letjelice „bajraktar“ u blizini Odese, a kao odgovor na napad ukrajinskih snaga na naftne platforme u Crnom moru.

Vladimir Putin je rekao da su protivvazdušni raketni sistemi S-500 „Prometej“ počeli da ulaze u službu ruske vojske.

S-500 ima sposobnost da uništi balističke i aerodinamičke ciljeve, uključujući avione i helikoptere, kao i krstareće rakete. Radijus uništenja je oko 600 kilometara.

Ruski general-pukovnik Mihail Mizincev tvrdi da je armija te zemlje evakuisala za jedan dan skoro 22.000 ljudi iz rizičnih zona u Donbasu i drugim djelovima Ukrajine, a ukupno od početka sukoba više od dva miliona ljudi, među kojima preko 318.000 djece.

Na optužbe Moskve da Litvanija blokira transport namirinice do ruske eksklave Kalinjingrad, Brisel odgovara da Litvanija samo sprovodi sankcije Evropske unije.

Kremlj je saopštio da ne može da garantuje da će američki vojni veterani, koji su zarobljeni kao borci na ukrajinskoj strani, izbjeći osudu na smrtnu kaznu. Bijela kuća ocjenjuje taj stav kao „užasavajući“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube