23.7 C
Banja Luka

Sjeverna Koreja potvrdila testiranje krstareće rakete

Sjeverna Koreja saopštila je da je u srijedu testirala svoju novu stratešku krstareću raketu, javila je u četvrtak državna novinska agencija KCNA, potvrđujući ono što je južnokorejska vojska saopštila dan ranije.

Raketa pod nazivom „Pulhwasal-3-31“ trenutno je u razvoju i probno ispaljivanje nije imalo uticaja na bezbjednost susjednih zemalja, navode državni mediji, dodajući da „nema nikakve veze s regionalnom situacijom“.

Test je takođe dio procesa ažuriranja sistema naoružanja zemlje, navodi se u vijesti, pozivajući se na Raketnu administraciju.

Zajednički štab Južne Koreje saopštio je kako vjeruje da je ispaljivanje trebalo testirati nadogradnju sposobnosti postojećih raketa.

Južnokorejska vojska u srijedu je saopštila da je Sjever ispalio više krstarećih projektila prema moru kod svoje zapadne obale, oko sedam sati u srijedu ujutro, dok je ministar odbrane Južne Koreje Sin Von-sik osudio lansiranje kao ozbiljnu prijetnju za njegovu zemlju.

„Strateško“ se obično odnosi na nuklearno oružje.

Sjeverna Koreja izvela je prvu probu krstareće rakete za evrentualne nuklearne napade u septembru 2021.

Južna Koreja u četvrtak je saopštila da počinje masovnu proizvodnju izviđačkih bespilotnih letjelica na srednjim visinama s ciljem njihovog raspoređivanja 2027. godine kako bi poboljšala sposobnosti nadzora i doprinijela vojnom izvozu.

Sjevernokorejske krstareće rakete obično izazivaju manje interesa od balističkih projektila jer nisu izričito zabranjene nijednom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a.

Analitičari, međutim, tvrde da krstareće rakete srednjeg dometa za kopneni napad nisu ništa manja prijetnja od balističkih projektila i da su ozbiljna prijetnja iz Sjeverne Koreje.

„Krstareće rakete i balističke rakete kratkog dometa koje mogu biti opremljene konvencionalnim ili nuklearnim bombama smatraju se posebno destabilizirajućim u slučaju sukoba jer može biti nejasno koju vrstu bojeve glave nose“, navodi Rojteres, prenosi Fena.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here