Naslovna Najnovije Slika u BiH je najčistija kada su u pitanju srpski i hrvatski...

Slika u BiH je najčistija kada su u pitanju srpski i hrvatski korpus

0

„Ozbiljniji pregovori o konstituisanju vlasti na nivou BiH tek će početi. Slika je najčistija kada su u pitanju srpski i hrvatski politički korpus, jer se tu jasno vidi ko su dominantne partije koje su ostvarile ubjedljivu pobjedu. Ostaju nedoumice po pitanju bošnjačkog korpusa…“

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željka Cvijanović, u intervjuu za beogradsku Politiku, kaže ne vidi veliku razliku u političkim aspiracijama ranijeg i sadašnjeg bošnjačkog člana.

„Za saradnju nije dovoljno da imate samo jednog člana, jer je predsjedništvo kolektivno telo. Ako se svi budemo pridržavali Ustava, pazeći i na širu sliku u kojoj treba da obezbijedimo perspektivu za građane oba entiteta, ne bi trebalo da imamo problema. No, znajući koliko je do sada bilo nereda i sudara dva ili tri različita koncepta, nema pretjeranog mjesta za optimizam“, kaže ona i dodaje da je to upućuje na oprez u radu u Predsjedništvu BiH.

„Otvorena sam za dogovor i saradnju, ali na način da ne izlazimo izvan Ustava BiH i nadležnosti koje su nam propisane Dejtonskim sporazumom. Ne želimo bilo kome da uzurpiramo nadležnost, ali ne smije se dešavati da se Predsjedništvu BiH to isto uradi, kao što se na primjer dešavalo od strane Ministarstva spoljnih poslova. Mnogo nereda na spoljnopolitičkom planu napravljeno je jer su u svijetu iz tog ministarstva iznošeni stavovi koje nije usaglasilo Predsjedništvo BiH“, kazala je ona.

Navodi da bi voljela da se stvari promijene u regionu, gdje definitivno, kaće ona, moramo mijenjati naše odnose i ovu sliku nesaradnje pretvoriti u sliku saradnje.

„Trebaju nam dobri odnosi sa svim susedima, a Srbija kao najvažnija, najpotentnija i najrazvijenija zemlja zapadnog Balkana jeste država sa kojom je saradnja neminovna. Srpska želi i ima tu saradnju, ali želimo da ta saradnja bude opšteprihvaćena i na nivou BiH“, kazala je Cvijanovićeva.

Kada je u pitanju formiranje vlasti, ona je navela da će brzo doći do formiranja nove Vlade Srpske.

„Ozbiljniji pregovori o konstituisanju vlasti na nivou BiH tek će početi. Slika je najčistija kada su u pitanju srpski i hrvatski politički korpus, jer se tu jasno vidi ko su dominantne partije koje su ostvarile ubjedljivu pobjedu. Ostaju nedoumice po pitanju bošnjačkog korpusa – tamo vidimo komešanje ko će kome preuzeti primat da uđe u formiranje vlasti. Po sadašnjoj vizuri, vlast će činiti SNSD i HDZ BiH, a videćemo ko će doći iz bošnjačkog miljea“, precizirala je ona.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube