22.7 C
Banja Luka

Slučaj Majstorović i saradnici: Detalji krivičnih dijela zbog kojih su uhapšeni zaposleni UIO

Jelena Majstorović, šefica Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja banjalučkog ureda UIO BiH, i ostali uhapšeni u akciji “Brend IV” u pojedinim kontrolama poreskih obveznika ponašali su se poput razbojnika, tražeći od vlasnika da isključuju kamere tokom kontrola nakon čega su ih nezakonito pretresali i oduzimali im nakit, tražili novac da “ne pišu ništa”, ostvarujući imovinsku korist.

To proizilazi iz prijedloga za pritvor koje je Tužilaštvo BiH dostavilo Sudu BiH. U tom prijedlogu Majstorovićeva se tereti da je kao službenik, a kasnije kao Šef Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalnog ureda UIO u Banjaluci od 2017. do 2020. godine rukovodila grupom za organizovani kriminal, prenosi “Una“.

Grupi su, kako se navodi, pristupili Radenko Popović, Stevo Savić, Vladimir Puzić, Elvis Džaferagić i Vladimir Đurđević u cilju izvršenja krivičnih djela. Oni su, kao službene osobe, kršili više zakona i propisa pribavljajući imovinsku korist veću od 50.000 KM.

Prijetnje, zbunjivanje, nezakoniti pretresi…

“Osumnjičeni su da su u više navrata, u službenim uniformama UIO BiH, bez naloga izvršavali nezakonite pretrese, samoinicijativne kontrole i provjere, nezakonita oduzimanja zlatnog i srebrenog nakita, odstranjujući svjedoke događaja.

Pri tom su se ponašali neprofesionalno u smislu prijetnji, zbunjivanja i stvaranja atmosfere pritiska na oštećene, koristeći njihovo neznanje, pa su teško povrijedili njihova prava i izvršili više nezakonitih oduzimanja nakita i polovnih kućanskih aparata iz radnji koje nisu obveznici PDV-a, pri čemu su za sebe zadržavali dio oduzetog nakita, te su zahtjevali i dobijali novac i druge predmete”, navodi Tužilaštvo BiH.

Bez plaćanja uzeli sat i prsten

Nedjela, koja im se stavljaju na teret, detaljno su opisana, a najfrapantije ponašanje iskazali su Majstorovićeva i Popović u radnji Silver shop “Atlantis”, koja nije bila registrovana u sistemu PDV-a, vlasništvo Husnije Kutrovića iz Bihaća, koga su navodno oštetili za oko 70.000 KM!

Radi se o kontrolama iz marta i jula 2018. godine. Na teret im se stavlja da su kontrolu radili bez valjano izdatog naloga za provjeru indirektnih poreza.

“Nakon što su Kurtovića tražili da isključi video nadzor, Majstorovićeva i Popović su samoinicijativno izvršili kontrolu rada i na nepoznat način utvrdili višak nakita u količini od 3 kilograma, da bi privremeno oduzeli kilogram srebra. U namjeri da prikriju nezakonito postupanje nisu sačinili istinitu dokumentaciju u namjeri da dobiju nezakonitu novčanu korist pod izgovorom da neće preduzimati službene radnje za koje su navodno ovlašteni. Popović je zahtjevao 3.000 KM, što je upisao u svoj rokovnik, da to ne bi izgovarao plašeći se snimanja razgovora. Nakon što Kurtović nije želio dati traženi iznos, Majstorovićeva je na uvid tražila i dobila sat, vrijedan 120 KM, a Popović je na uvid dobio zlatni prsten sa crnom pločom, vrijedan 350 KM. Te predmete su zadržali za sebe, bez da su ponudili da ih plate. Time su vlasnika oštetili za 450 KM, a nezakonito su oduzeli oko kilogram srebra”, navodi Tužilaštvo BiH.

Zlatar oštećen za 70.000 KM

U istu radnju došli su u julu i navodno ponovo vlasnika doveli u zabludu postupajući bez valjano izdatog naloga. Nakon što su utvrdili da video nadzor nije u funkciji bez prisustva vlasnika započeli su nezakonit pretres svih prostorija i lične torbe maloljetne F.K., koju nisu identifikovali ni pomenuli u svojim izvještajima, a zatečena je u objektu.

“Bez da su upoznali tužioca, bez dobijanja sudske naredbe, bez svjedoka, bez sačinjavanja foto-dokumentacije, otvorili su kasu koja se nalazila iza pulta i izvadili nakit. Na nepoznat način utvrdili su višak nakita koji su izvagali i privremeno oduzeli i to tako što je Popović u svom rokovniku evidentirao težinu od 1.733 grama zlatnog nakita, a izdali su potvrdu o privremenom oduzimanju u kojoj je evidentirana masa od 1012,8 grama, odnosno 721 gram manje. Da bi to prikrili nisu postupili prema internim procedurama čime su prekoračili službena ovlašćenja i teže povrijedili prava F.K., kao i vlasnika, a za sebe su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 70.000 KM, dok su Kurtović načinili štetu u vidu nezakonitog oduzimanja 1.733,8 grama zlatnog nakita, u koji je bio uključen i nakit fizičkih lica koji je bio na popravci i čišćenju”, navodi se u prijedlogu za pritvor.

Neuspjelo vraćanje oduzetog nakita

Majstorovićeva, Savić, Puzić i Đurđević terete se da su u novembru 2017. u mjestu Konjodor u opštini Bužim bez valjanog naloga za provjeru indirektnih poreza ili naredbe suda zaustavili kombi “VW” kojim je upravljao Omer Džaferović, a suvozač je bila njegova supruga Halida. Kršeći niz propisa izvršili su nezakonit pretres i privremeno oduzimanje zlatnog nakita, vršeći pritisak na Omera govoreći da će mu oduzeti kombi ukoliko ne potpiše u rokovnik da dobrovoljno predaje oduzeti nakit.

Supružnike su nezakonito zadražli šest sati, a po dolasku istražilaca Grupe za istrage UIO BIH, koji su konstatovali nezakonitosti svojih službenika, Majstorovićeva je u namjeri da to prikrije pokušala da oduzete predmete vrati u kombi, uz obećanje Džaferoviću da neće snositi posljedice i da postoji mogućnost da će nakit biti vraćen. Kada nije uspjela u svojoj namjeri isto je zahtjevala i od službenik krim policije MUP-a USK, koji su kombi pretresali po neredbi Opštinskog suda u Krupi, na šta oni nisu pristali. Prava supružnika su teže povrijedili, te im nanijeli štetu u vidu nezakonitog oduzimanja 298,8 grama zlata i 4.481 grama srebra, u vrijednosti oko 30.000 KM.

Isti dan Majstorovićeva je, bez naredbe suda, službenim vozilom navodno pratila Eminu Japić od njene kuće do Konjodora. Službenim vozilom je ušla na privatan posjed, bez odobrenja vlasnika, i samoinicijativno pretresala Japićevu i na nezakonit način privremeno oduzela dio zlatnog nakita. Na poziv Majstorovićeve na lice mjesta došao je i Popović i drugi službenici, pa je ponovo izvršen nezakonit pretres i privremeno oduzet preostali dio nakita.

Operisali van zone odgovornosti

Sumnja se da su u martu 2018. Majstorovićeva i Popović u radnji “Lipovača” u Bosanskoj Krupi takođe izvršili nezakoniti pretres i navodne kontrole rada, lažno predstavljajući da se kontrola radi na osnovu više anonimnih dojava, koje nisu pronađene u spisu predmeta kod UIO BiH. I tu su na nepoznat način utvrdili višak nakita koji su privremeno oduzeli, povrijeđujući tuđa prava. Oduzeli su 101 gram zalta i 1.018 grama srebra, u vrijednosti od 10.500 KM, a u Zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka su naveli da je vrijednost 5.000 KM.

Majstorovićeva i Popović terete se i da su u u maju 2018. “operisali” na Zelenoj pijaci u Doboju, što je van teritorije zone odgovornosti Regionalnog centra Banjaluka. Na više štandova, koji se bave prodajom obuće i tekstila, vršili su “kontrole”. Vlasnicima su prijetili da će im oduzeti robu i novčano ih kazniti, u namjeri da im iznude novčanu korist. Pod izgovorom da neće preduzimati službene radnje vlasnike su uvjerili da im čine protivuslugu, pa su od dva vlasnika štanda zahtjevali i uzeli po 200 KM, od jednog 100 KM, pribavivši imovinsku korist.

“Znaš li ti ko sam ja?!”

Nezakonita postupanja osumnjičenih otkrivena su i prema više drugi pravnih i fizičkih lica u Otoci, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi… Popović i Savić se terete da su od Merseda Džafića, vlasnika radnje “Džafić” tražili i primili 500 evra kako bi mu oprostili navodni prekršaj.

Majstorovićeva i Popović osumnjičeni su da su od istog čovjeka na sličan način uzeli 500 KM, pri čemu mu se Majstorovićeva obraćala prijetećim tonom govoreći: “Znaš li ti ko sam ja?”, na šta je Popović odgovarao: “Ovo je moja šefica Jelena i nju moraš počastiti”.

Saviću i Puziću na teret se stavlja da su u maju 2018. godine postupali prema Muji Čoviću u Otoci od koga su privremeno oduzeli 34 zlatna dukata (po tvrdnji Čovića bilo je 38 zlatnih dukata), odmah tvrdeći da se radi o srebrenim dukatima zlatne boje, zlatnog oštećenog nakita i srebrenog nakita. Time su pribavili imovinsku korist u vidu četiri dukata i Čoviću načinili štetu od u vidu nezakonitog oduzimanja zlatnog i srebrenog nakita čija vrijednosti, prema izjavi Čovića iznosi 40.000 KM, da bi službeno bio procijenjen na 3.233 KM. Nekoliko dana kasnije na meti im je bila Čovića supruga.

Ručak i koliko para je dovoljno za mito?

Majstorovićeva, Popović, Savić i Puzić se terete da su u naselju Tuk u Velikoj Kladuši nezakonito postupali prema Hilmi Veladžiću, koji se bavi popravkama kućanskih aparata. Njemu su došli u dvorište i uvjeravali ga da je u velikom prekršaju. Nesrećni čovjek je Popovića upitao da li treba da ih odvede na ručak, na šta je Popović negodovao, pa Veladžić upitao: “Da li treba da vam dam 500

KM?”. Popović je odgovorio da je to malo, pa je Veladžić ponudio 1.000 KM. Popović je rakao da bi 1.800 KM i ručak bilo dovoljno da mu ne oduzimaju višak kućanskih aparata i da se protiv njega ne podnosi prijava. Uvjerivši čovjeka da mu rade protivuslugu dao im je novac i platio njihov ručak u restoranu “Kod Abida” u iznosu od 132 KM.

Popović i Džaferagić se terete da su krajem 2018. od Elvisa Nuhanovića uzeli, vlasnika “Bebi doo” iznudili 700 KM, uvjeravajući ga da se nalazi u prekršaju i da mu čine uslugu. Isti dvojac osumnjičen je da su u avgustu 2017. od Nermina Salkića, vlasnika Auto servisa “Salkić”, uzeli 200 evra. I njega su zbunjivali, pritiskali da mu Džaferagić rekao “počasti nas, da ti ne pišemo ništa”. Sumnja se da je Džaferagić i sam dolazio u navedeni salon i da “ne piše ništa” tražio 500 evra, ali je dobio samo 200 evra.

Majstorovićeva i Popović u julu 2018 dolazili su u “Gumuš Silver shop” u Otoci, gdje je Majstorovićeva navodno sebi prisvojila srebreni prsten, vrijedan 20 KM.

Sud BiH odredio je pritvor Majstorovićevoj, Popoviću i Saviću, dok će se ostali braniti sa slobode.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here