Naslovna Rusija Smijenjen zamjenik komandanta garde u Ukrajini

Smijenjen zamjenik komandanta garde u Ukrajini

0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da je izdao ukaz kojim se smenjuje zamenik komandanta Nacionalne garde Ruslan Dzjuba i dodao da će njegovo nastojanje da „pročisti“ vladu biti nastavljeno, preneo je Rojters.

Prethodnih nedelja smenjeno je nekoliko desetina državnih zvaničnika, a počele su i obimne istrage o počinjenim krivičnim delima pojedinaca.

Evropska unija je ranije saopštila da je rešavanje korupcije jedan od uslova da se Ukrajina priključi evropskom bloku.

Kada je reč o smenjivanju Dzjube, u ukazu se ne navode razlozi za smenu.

Zelenski, koji je naglasio da je važno da se pročisti ministarstvo odbrane, nije pominjao Dzjubu u dnevnom video obraćanju.

Umesto toga, dodaje britanska novinska agencija, rekao je da se susreo sa zvaničnicima ministarstva odbrane i predstavnicima zakona kako bi razgovarao o načinima da se zaštite državne institucije od unutrašnjih ili spoljašnjih pokušaja da se smanji njihova efikasnost.

Što se tiče „čistke“ koja je u toku, Zelenski je rekao da se ne radi samo o epizodnim dešavanjima ili kriminalnim procedurama.

„Država će nastaviti da modernizuje svoje institucije. Mora se garantovati časnost i poštenje državnih struktura“, rekao je Zelenski.

(Tanjug Foto: Tanjug/AP)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube