Naslovna Mozaik Ako imate problema sa snom, ova voćka će pomoći da lakše zaspite

Ako imate problema sa snom, ova voćka će pomoći da lakše zaspite

0

Naučnici su otkrili da supstance koje utiču na melatonin možemo naći i u hrani.

Najvažniji hormon za spavanje je melatonin, koji proizvodi naša pinealna žlijezda (epifiza). Što je duži san, više će biti i melatonina, koji utiče i na ženske hormone i pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa.Ovaj hormon se bori i protiv degeneracije nerava, ubrzane tokom Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti. Njegova proizvodnja u tijelu je najveća pred sam pubertet, a onda se stabilizuje do 40. godine. Poslije 90. godine, nivo melatonina opada.

Naučnici su otkrili da supstance koje utiču na melatonin možemo naći i u hrani. Konkretno, serotonin i antioksidansi kojih ima u nekom voću može da pomogne da lakše zaspimo, duže spavamo i rijeđe se budimo. Takav je slučaj sa trešnjama, kao i kiviju koji je dostupan u dužem periodu tokom godine, piše “Lepa i srećna”.

Jedinstveni hemijski sastav čini ih blagotvornim za sve one koji imaju muke sa snom. Serotonin je, zapravo, prekursor melatonina. Istraživanja su pokazala da je dovoljno pojesti kivi jedan sat prije spavanja, svake večeri tokom četiri nedjelje. Kod trećine ispitanika je, zahvaljujući tome, došlo do značajno ranijeg padanja u san i mnogo rijeđeg buđenja.

Njihovo ukupno vrijeme spavanja, baš kao i efikasnost sna, odnosno količina odmora su se značajno povećali, tvrde istraživači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: