20.7 C
Banja Luka

Šmit o Izbornom zakonu: Sačekaćemo šta će se desiti u narednim danima

Kristijan Šmit, koga RS ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, poručio je da je „puno radio na temi izbornog integriteta“ i dodao da je „vidio da drugi rade“.

„Imamo jednu radnu grupu koja je pripremila, nadati se, dobar zakon. Nećemo čekati do kraja godine, nego ćemo sačekati šta će se desiti u narednim danima. Ukoliko ne bude nekog prijedloga od parlamentarnih tijela, imaćemo obavezu da naglasimo da Izborni zakon nije neka donacija koju stranke daju biračima nego su birači ti koji odlučuju. Političke stranke moraju biti zahvalne što dobijaju njihove glasove. Ja sam osoba koja sluša i razgovara, a onda odlučuje. Nadam se da neću odlučivati sam, ali da ćemo, ipak, imati nešto što će stupiti na snagu na vrijeme za sljedeće izbore“.

Šmit je za FTV govorio i o evrospkom putu BiH.

„Ne znači svaka besmislena izjava ljudi kao što je Milorad Dodik da nema evropskog puta BiH“, poručio je on.

„Danas je jedan od prvih dana ove tri sedmice gdje će se donositi odluke. Vidjeli smo već tri ministra koji su dolazili u posjetu, tokom sedmice ćemo imati sastanak u Bukureštu. Odluka će se donijeti 21. marta. Ako poznajete situaciju u BiH, vrlo je jednostavno vidjeti da se sve može, ali ponekad je potrebno možda malo i nešto protumačiti kako biste vidjeli kuda dalje ići s BiH“, naveo je on.

Na pitanje je li Evropa spremna na manje od zadanog, a u kontekstu otvaranja pregovora, kazao je da ostaje još puno toga da se uradi.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here