Naslovna BIH Šmit: Podmićivanje na izborima postaje krivično djelo

Šmit: Podmićivanje na izborima postaje krivično djelo

0

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, koga ne priznaje Republika Srpska donio je odluku o deblokiranju formiranja Vlade FBiH i zatražio je od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine FBiH da što prije imenuju novu izvršnu vlast, kako bi se što prije ispoštovao ustav i izborna volja građana.

Takođe, Šmit je odlučio da nametne izmjene i dopune Krivičnog zakonika BiH, koji podrazumijevaju da se uvodi novo krivično djelo, a to je podmićivanje na izborima. Konkretne odluke, kako je rekao, biće objavljene na stranici OHR večeras.

On je istakao da je po pitanju formiranja federalne vlade govorio i prije tri sedmice, ali da se od tada nije promijenilo apsolutno ništa kako bi ovaj zastoj bio riješen.

Šmit je kazao da je u tom periodu dobio jedan prijedlog sastava Vlade FBIH od Lidije Bradare, predsjednika FBiH, koji je osiguravao poštovanje ustava, raspodjelu vlasti, ali da prijedlog nije imao podršku oba potrpedsjednika. Zato je, kako je naveo, donio odluku koja samo ide u korist građana i države.

„Zato sam donio odluku kojom se deblokira imenovanje vlade FBiH. Ovom odlukom pokušavam okončati zastoj i omogućiti Predstavničkom domu da ispuni dužnost i glasa za imenovanje nove vlade. Ovo radim jer nam Ustav ne daje nikakve odgovore na ovakvu situaciju“, poručio je Šmit.

Odlukom je takođe pozvao parlament FBiH da nastavi proces izmjena ustava kako bi se spriječili budući zastoji u ovom entitetu. Zbog toga je, kako je rekao, odlučio da uvede i zaštitni mehanizam.

„Kao što smo u ovoj zemlji dosad naučili ne možemo se samo osloniti na dobre namjere ili čekanje. Uveo sam mehanizam za prevazilaženje zastoja, a on će stupiti na snagu samo onda kada parlament ne postigne dogovor oko ustavnih amandmana u roku od godinu dana. Ovaj mehanizam podrazumijeva transparentan proces predlaganja premijera, rješava zastoj u punom poštivanju prava svih konstitutivnih naroda kao i uz ukidanje diskriminacije Ostalih. Trebamo pozvati i predstavnike civilnog društva i organizacija da i oni dostave svoje prijedloge“, istakao je Šmit.

On je dodao da političari moraju ostaviti po strani svoje stranačke interese na uštrb interesa FBiH, države i Predstavničkog doma.

„Moja odluka stupa na snagu odmah nakon što se objavi na stranici OHR-a što će se desiti večeras”, rekao je on.

Šmit je dodao da je dio trajnog rješenja za ovaj problem i jači integritet izbora, a na tom polju, kako je rekao, mora se stati u kraj izbornim manipulacijama.

To će biti učinjeno kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika BiH, uvođenjem novog krivičnog djela, podmićivanje na izborima.

„U cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio sam krivični zakon kako bih uključio novo krivično djelo podmićivanje izbora. Na osnovu ovoga omogućava se svako sankcionisanje podmicivanja zvaničnika. To treba poslužiti kao upozorenje svima onima koji namjeravaju pribjeći podmićivanju i zastrašivanju kako bi dobili izbore, a istovremeno da ohrabri one koji žele fer igru i sigurnost da njihovi glasovi neće biti zloupotrebljeni”, kazao je Šmit.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube