Naslovna Izdvajamo Putin na ceremoniji otvaranja nuklearne elektrane Akuju: Moskva će uvijek pružati ruku...

Putin na ceremoniji otvaranja nuklearne elektrane Akuju: Moskva će uvijek pružati ruku podrške Ankari!

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin pridružio se putem video linka ceremoniji punjenja nuklearnog goriva prvog bloka nuklearne elektrane Akuju u Turskoj.

Turski predsednik Tajip Erdogan takođe se pridružio ceremoniji putem video linka.

U svom obraćanju, Putin je nazvao izgradnju elektrane – najvećim projektom Rusije i Turske koji omogućava da se razvijaju ekonomski i dobrosusjedski odnosi dvije zemlje.

Da nije bilo takvog predsednika kakav je Erdogan, teško bi se moglo govoriti o uspjehu.

„Smatram važnim da naglasim da je izgradnja prve nuklearne elektrane u Turskoj i, zapravo, stvaranje od nule nove napredne visokotehnološke industrije još jedan ubjedljiv primjer koliko vi, gospodine predsjedniče Erdogan, činite za svoju zemlju, za rast njene ekonomije, za sve turske građane“, rekao je on.

Prema Putinovim rečima, turski predsjednik „zna kako da postavi ambiciozne ciljeve i samouvereno ide ka njihovoj realizaciji. Sa svoje strane, svakako podržavamo takav stav“. Moskva će uvijek pružati ruku podrške Ankari.

Rusija ima za cilj da poveća isporuke gasa drugim zemljama kroz gasno čvorište koje se pravi u Turskoj.

„Odlučni smo da intenziviramo saradnju u isporuci gasa trećim zemljama, to je cilj predloga da se u Turskoj stvori regionalno gasno čvorište za snabdijevanje zainteresovanih stranih kupaca prirodnim gasom po tržišnim cenama“, rekao je šef ruske države.

Kako je istakao, Rusija će uraditi sve kako bi zadovoljila potrebe Turske za prirodnim gasom. Po njegovim riječima, cijene gasa će samo rasti.

Erdogan se prvi put pojavio u javnosti nakon lakše bolesti.

Više od 400 turskih kompanija učestvuje u realizaicji projekta nuklearne elektrane „Akuju“, saopštio je direktor kompanije „Rosatom“ Aleksej Lihačov koja je izgradila nuklearni objekat.

Kako je istakao, prvi blok nuklearne elktrane je skoro završen, završava se montaža opreme.

Direktor međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi, rekao je u obraćanju na ceremoniji da će nuklearna elektrana proizvoditi struju i kroz 100 godina.

Nuklearna elektrana Akuju u izgradnji zvanično je dobila status nuklearnog objekta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube