Naslovna Republika Srpska Snežana Granić iz Istočnog Sarajeva čeka na transplataciju bubrega

Snežana Granić iz Istočnog Sarajeva čeka na transplataciju bubrega

Naša sugrađanka, Snežana Granić godinu i po dana, tri puta sedmično odlazi na dijalizu u bolnicu. Ova bolna terapija pričinjava joj sve veće muke i jedina nada za život joj je transplatacija bubrega.

Za ovu operaciju potrebno je odvojiti više od 120.000 KM, novac koji ona nije u mogućnosti da plati, prenosi BN televizija.

Prvu transplataciju bubrega pedesetogodišnja Snežana Granić imala je u 26. godini. Bubreg čiji je donor bila njena majka krajem 2019.  godine počeo je da otkazuje, pa je Snežana od tada ponovo vezana za aparate za dijalizu.

Jedinu nadu za novi život ove žene predstavlja nova transplatacija bubrega u Bjelorusiji.

Voljela bih to da uradim , da opet mogu da živim nekim normalnim životom – rekla je Snežana te dodaje da bi joj bilo lakše bez dijalize jer živi sama.

Problemi sa bubrezima, dijalize  i dosta lijekova koje pije Snežani su uzrokovali pojavu drugih bolesti, pa je njena bitka za život time dodatno otežana.

Imala sam operaciju očiju, vještački izazvana katarakta oba oka, pa onda histeroktomija, 4-5 fistula, ustvari tri fistule i jedan grafit  da bi mogla da vršim dijalizu – rekla je Snežana za BN televiziju i dodaje da više nema mjesta na rukama za novu fistulu.

Snežana je nakon smrti supruga prije pet godina ostala sama, pa nakon dijalize o njoj nema ko da brine što joj više otežava muke kojih ima mnogo, a koje bi transplatacijom izbjegla.

Snežana je rekla da se nakon dijalize osjeća iscpljeno i gladno jer joj se u toku dijalize „pere“ krv.

Voljela bih da imam spremljen ručak, spremim ja to sebi, ali je drukčije kad te neko dočeka- kazala je Snežana i dodaje da je sve ove godine njen pokojni suprug bio pored nje i bio je i  prvi put kad se razboljela što je, kako kaže, za nju bila srećna okolnost.

Kao penzioner invalid, Snežana nije u mogućnosti da obezbijedi preko 120 hiljada KM koliko joj je potrebno za transplataciju bubrega u Minsku u Bjelorusiji. Jedina nada za nju su ljudi dobre volje koji će da joj pomognu u prikupljanju novca za operaciju.

Za kompletan proces transplatacije u Bjelorusiji potrebno je od šest mjeseci do godinu dana ukoliko već imate obezbijeđen novac. Snežana, nažalost, novca nema, ali na pretek ima volje i ljubavi prema životu.

Video: BN TV