Naslovna Izdvajamo ŠOK! Čuvar Putinovog nuklearnog kofera upucan u glavu

ŠOK! Čuvar Putinovog nuklearnog kofera upucan u glavu

0

Vadim Zimin, jedan od najbližih ljudi Vladimira Putina koji ga je na svim putovanjima pratio u stopu noseći u ruci „nuklearni kofer“, pronađen je upucan u svom domu u blizini Moskve.

Penzionisani pukovnik u Federalnoj službi bezbjednosti (FSB) trenutno se nalazi na intenzivnoj njezi u teškom stanju. Nije poznato da li je povrede nanio sam sebi ili je napadnut.

Sumnjivo je to što je do pucnjave došlo u trenutku kada se Zimin suočava sa krivičnom istragom zbog navoda da je uzimao mito od preduzetnika u iznosu od 10 odsto svakog posla sklopljenog na temelju državnog ugovora. Razriješen je dužnosti u Središnjoj carinskoj upravi i stavljen u kućni pritvor tokom istrage.
Zimina je pronašao njegov brat, koji je navodno u vrijeme pucnjave bio u kupatilu. Ležao je u lokvi krvi, sa ranom na glavi, dok je u blizini stajao pištolj Izh 79-9TM iz koga je i pogođen.

U vreme napada njegova supruga, medicinska radnica, bila daleko od kuće i liječila ranjenike koji su stradali u ratu u Ukrajini.

Ko je Putinov „omiljeni pukovnik“?

Vadim Zimin (53) je penzionisani pukovnik u Federalnoj službi bezbednosti (FSB) i bio je zadužen za kofer koji sadrži ruske nuklearne kontrole, a koji je uvek pratio lidera Kremlja. Poznato je prvo tu ulogu obavljao kao pomoćnik bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina.

Nastavio je napredovanje u službi bezbjednosti, uzdižući se do uloge pukovnika na koju ga je imenovao sadašnji predsjednik Vladimir Putin.

Pojedini mediji navode da su se u koferu nalazi lansirni uređaj za strateške rakete Kremlja. Zbog toga je uvijek morao da bude u blizini Putina, jer je poznato da ruski predsjednik želi da oficir koji nosi kofer bude vidljiv iza njega.
Tako ga je pratio i u aprilu prilikom sahrane političara Vladimira Žirinovskog u Moskvi.
Kofer postoji još od 1980. godine, a prvi put je u javnost predstavljen 2019. godine. Otvara se uz pomoć tajne šifre i pod video-nadzorom je 24 sata dnevno.
Pored ove, u Rusiji postoje dvije aktovke u kojima se nalaze odašiljači koji pokreću nuklearni napad ako se aktiviraju istovremeno.
Jedna aktovka se nalazi pored predsjednika Rusije, a druge dvije kod druga dva najviša zvaničnika.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube