20.7 C
Banja Luka

ŠOK! Turska želi da se pridruži BRIKS-u

Rusija pozdravlja aktivno interesovanje niza zemalja za format BRIKS, uključujući i od strane Turske, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu turskog ministra spoljnih poslova da bi njegova zemlja željela da se pridruži BRIKS.

– Mi, bezuslovno, pozdravljamo ovakvo intenzivno interesovanje naših susjeda i važnih partnera kao što je Turska za BRIKS – rekao je Peskov novinarima.

Prema njegovim riječima, ova tema će biti na dnevnom redu samita BRIKS pod predsjedavanjem Rusije, za šta se zemlja aktivno sprema.

– Naravno, teško da se može u potpunosti odgovoriti na interesovanje svih zainteresovanih strana, ali BRIKS želi da održava kontakte sa svim zainteresovanim zemljama – istakao je Peskov.

Prema njegovim rečima, trenutno se razmatraju različiti formati ovakvih kontakata.

Prethodno, ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan izjavio je za „Saut čajna morning post“ da bi Turska željela da se pridruži BRIKS i da će to pitanje biti razmatrano na sastanku ministara spoljnih poslova organizacije u Nižnjem Novgorodu.

Prema njegovim riječima, neke evropske države protive se pridruživanju njegove zemlje Еvropskoj uniji i zato turske vlasti razmatraju BRIKS kao alternativnu platformu za integracije.

Rusija je 1. januara postala predsjedavajuća BRIKS-a za narednu godinu. Njeno predsjedavanje počelo je prijemom novih članica u organizaciju – osim Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, članice ove organizacije sada su i Еgipat, Еtiopija, Iran, UAЕ i Saudijska Arabija.

Nakon pristupanja svih novih članica, populacija zemalja BRIKS-a povećala se na 3,6 milijardi ljudi, što je skoro polovina ukupne svjetske populacije. Ove države čine više od 40 odsto svjetske proizvodnje nafte i oko četvrtine svjetskog izvoza.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here