28.7 C
Banja Luka

Specijalni sud u Hagu produžio pritvor Hašimu Tačiju

Specijalni sud u Hagu produžio je pritvor Hašimu Tačiju, a tu odluku donio je sudija za prethodni postupak, piše Ljajmi.

To je na ročištu saopštio Tačijev advokat Gregori Kiho.

– Razumijem da je časni sudija jutros donio odluku da ga zadrži u pritvoru i na to će biti uložena žalba – rekao je on.

Podsjećamo, četvorica nekadašnjih šefova zločinačke OVK (Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići) su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i terete se za zločine širom na 40 mjesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine, na više mjesta na Kosovu i Metohiji, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dijela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

(Kosovo onlajn)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here