28.7 C
Banja Luka

Zora Vidović: U budžetu ima novca ako se eventualno vrate nadležnosti

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po hitnom postupku Prijedlog budžeta Srpske za 2022. godinu koji iznosi 4,024 milijarde KM i veći je za osam miliona KM od rebalansa republičkog budžeta za 2021. godinu.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovoj tački dnevnog reda rekla da u budžetu postoje obezbijeđena sredstva za eventualne troškove ako naredne godine na snagu stupe akti o vraćanju nadležnosti Srpske prenesenih na nivo BiH, te se osnuju republičke institucije u oblastima indirektnog oporezivanja, vojske, sudstva…

„Imamo sredstva u budžetu“, poručila je Vidovićeva.

Ona je dodala da će Srpska, ukoliko dođe do vraćanja nadležnosti, indirektne prihode skupljati preko svoje republičke uprave.

„Tražeći prava koja su nam oduzeli, nikako se ne možemo osramotiti, a oni koji se smiju tome, to je njihov problem“, rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da se inflacija dešava u cijelom svijetu, pa i u Srpskoj, dodajući da Republika tome nije nimalo doprinijela.

„Inflacija je uvezena u Srpsku, ali protiv toga ćemo se boriti koliko budemo mogli. Na primjer, putem investicija, potrošnje i podsticanjem izvoza“, rekla je Vidovićeva i dodala da Srpska nema alate poput monetarne politike da se protiv inflacije bori kao druge zemlje.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here