30.7 C
Banja Luka

Sprema li se rušenje SPOMENIKA? SIPA istražuje spomenik u Kalinoviku navodno posvećen Mladiću

Oficirsko mjesto gradić na istoku Hercegovne, Kalinovik poznat kao vojni poligon još iz doba Tita.

Mnogo vojnih oficira, generala i školovanih vojnika izrodio je ovaj kraj. Vlast SDS-a započela je projekat parka, sa oficirskom šapkom Živojina Mišića koja je identična i generalskoj šapki Ratka Mladića.

Na čelu sipe trenutno je kadar SNSD-a! Vlast u Kalinoviku je takođe SNSD, koja se nije ni oglasila povodom napada iz FBiH, entiteta kome sve što podsjeća na Srbe smeta, pa i ovaj herojski spomenih na kome su isklesana imena heroja koji su dali životu za slobodu ovog malog herojskog mjesta .

Inspektori SIPA juče su obavili uviđaj kod spomenika koji je navodno posvećen generalu Ratku Mladiću, po naredbi Tužilaštva BiH, saznaje portal Banjaluka.net.

Uviđaj je obavljen zbog prijave koja je ranije podnijeta protiv zamjenika ministra odbrane Aleksandra Goganovića i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnika Gojka Kneževića. Uviđaju su prisustvovali i službenici MUP-a Republike Srpske.

Inspektori SIPA-e izašli su na teren kako bi izvršili uviđaj kod spomenika “koji svojim izgledom asocira na generala Ratka Mladića”.

Uviđaj je urađen juče u popodnevnim časovima u Karađorđevoj ulici u Kalinoviku.

Zanimljivo je da je Tužilaštvo BiH u ovom slučaju reagovalo ekspresno, te da je istraga pokrenuta u roku od mjesec dana. S druge strane, naredba o istrazi o protivustavnom i samovoljnom djelovanju ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije ne nazire se ni skoro dva mjeseca nakon podnošenja.

Odata počast

Podsjećamo, Goganović i Knežević sredinom maja odali su počast srpskim vojnicima u Kalinoviku, a to je izazvalo reakciju federalnih medija i Kristijana Šmita.

Goganović je tada rekao da je “u pitanju spomenik pripadnicima gardijske brigade i borcima Kalinovika”.

“Na vrhu je srpska kapa – šapka, kao dio idejnog rješenja spomenika, koju su nosili srpski oficiri ne samo u prošlom Odbrambeno-otadžbinskom ratu nego i u Prvom svjetskom ratu”, dodao je Goganović.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here