30.7 C
Banja Luka

STOLTENBERG PORUČIO PUTINU: Imamo pola miliona vojnika u pripravnosti

NATO ima 500.000 vojnika u pripravnosti, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon današnjeg obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, a pred sutrašnji samit u Švajcarskoj, na kojem će se razgovarati o ukrajinskoj krizi.

„Trenutno povećavamo spremnost NATO snaga. U različitim strukturama, 500.000 vojnika NATO-a je u stanju visoke pripravnosti, što je znatno više nego što je dogovoreno na samitu u Madridu. Oni se mogu aktivirati u roku od nekoliko dana u bilo kom pravcu“, rekao je Stoltenberg.

Prema rečima generalnog sekretara, zemlje bloka planiraju i da u narednih pet godina ojačaju svoju kolektivnu odbranu sistemima PVO, kao i lovcima najnovije generacije.

Kada je reč konkretno o Ukrajini, otkrio je da su se ministri odbrane NATO-a složili oko plana za jačanje uloge NATO-a kao koordinatora u vojnoj podršci Kijevu. Zemlje istočne Evrope će, kako je rekao, učestvovati u koordinaciji isporuke oružja Ukrajini.

„Dogovorili smo plan i to kako ćemo koordinisati vojnu podršku. To uključuje komandni centar u Visbadenu i logističke centre u istočnoj Evropi“, rekao je generalni sekretar i dodao da će oko 700 ljudi biti uključeno u ovaj projekat.

„Obuku ukrajinske vojske će sprovoditi saveznici na teritoriji zemalja Alijanse“, otkrio je Stoltenberg.

Izvor: RT Balkan

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

1 COMMENT

  1. Држава која има нуклеарно наоружање је
    НЕПОБЕДИВА !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here