Naslovna Izdvajamo “SPREMITE SE ZA UDAR PROJEKTILA” Opsadno stanje na Tajvanu: Nebo parali borbeni...

“SPREMITE SE ZA UDAR PROJEKTILA” Opsadno stanje na Tajvanu: Nebo parali borbeni avioni, građane probudile SIRENE

0

Stanovnike malog pacifičkog ostrva Tajvana, koje se godinama bori za nezavisnost od Kine, ali koju priznaje svega dvadesetak zemalja sveta, probudila je usred noći između nedelje i ponedeljka sirena za vazdušnu opasnost, dok su istovremeno nebo počeli da paraju domaći borbeni avioni spremni da odbiju napad neprijatelja.

Istovremeno, svi oni koji su se zadesili na ulici pozvani su da odu u sklonište, dok je na desetine hiljada brojeva mobilnih telefona stigao SMS s istim sadržajem: “Spremite se za udar projektila.”

Reč je o najmasovnijim vojnim vežbama s učešćem civila koje su se dosad održale na Tajvanu i to u trenutku kada su vlasti te zemlje, predvođene predsednicom Caj Ingven, uverene da će Kina pokrenuti invaziju na njihovu domovinu.

S tim se, međutim, slažu i mnogi analitičari koji tvrde da je najnoviji sukob na Dalekom istoku i te kako moguć, kao i da on nikako ne može da se odvoji od rata u Ukrajini.

– Oči sveta su usredsređene na brutalni rat u Ukrajini, ali ne smemo potceniti krizu koja tinja na drugom kraju Evroazije, udaljenom oko 8.000 kilometara. Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping dele zajednički prezir prema pravima slabijih suseda, a Tajvan već dugo oseća dah kineskog zmaja na svom vratu. Otkad su komunisti došli na vlast u kontinentalnoj Kini 1949, imali su ovu smelu malu naciju na vidiku. Ona je zvanično deo Republike Kine, ali je u stvarnosti bila nezavisna demokratija više od 30 godina. Kao što Putinu nije bila po volji demokratska Ukrajina na granici Rusije, tako je i demokratija koja govori kineski jezik udaljena samo 250 kilometara neprihvatljiva za svemoćnog kineskog predsednika Sija – istakao je britanski stručnjak Mark Almond, direktor instituta za istraživanje kriza pri Oksfordu.

Prema njegovim rečima, sada, kada su kineske vazduhoplovne snage i mornarica sve aktivnije oko i iznad Tajvana, svi znaci su da Peking uvežbava invaziju na malo, ali geopolitički važno ostrvo s populacijom od 29 miliona ljudi (u poređenju sa 1,4 milijarde u Kini).

– Tokom posete Japanu u maju predsednik Džo Bajden je jasno stavio do znanja da će SAD biti spremne da brane Tajvan ako bude napadnut. I, naravno, niko ne bi bio srećniji da to vidi od Putina – naglasio je Almond i dodao da bi, u slučaju izbijanja novog rata na Dalekom istoku, situacija u Ukrajini delovala kao igra.

BONUS VIDEO:

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube