Naslovna Najnovije Samo što nije počela bitka za Bahmut, Rusi ubrzo kreću na Nikolajev...

Samo što nije počela bitka za Bahmut, Rusi ubrzo kreću na Nikolajev pa na Odesu

0
Uvertira za, po mnogo čemu, presudnu bitku za Slajvansk i Kramatorsk, biće borbe za Bahmut.

Počeće za koji dan jer ruska vojska i armije donbaskih republika samo što nisu potpuno ovladale Pokroskim, Semigorjem i Veselom Dolinom. Naseljima koja su svojevrsne „kapije“ za nadiranje prema Bahmutu i njegovom uzimanju u poluobruč.

A poluobruč je „tačka“ na kojoj se urušavala ukrajinska odbrana Severodonjecka, Lisičanska i Severska. Kao i odbrana gradića Novoluganskoe i Ugljegorske termocentrale koje Ukrajinci ne kontrolišu od 26. jula…

Po procenama, udar na Bahmut može početi i pre nego što savezničke snage preuzmu kontrolu nad susednim Soledarom.  Kako god krenuo dalji razvoj događaja, funkcioner Donjecke Republike Danil Bezsonov izjavio je da će cela teritorija DNR biti oslobođena do kraja avgusta. A ona uključuje i Bahmut, i Soledar, i Kramatorsk, i Slavjansk.

Najkasnije do polovine avgusta `eksplodiraće` i južni front. Možda i ranije, ako se kijevska hunta usudi da su upusti u rizik onoga što sama naziva „bitkom za Herson“.

Britsnaka špijunaža MI6 objavila je da je upozorila Vladimira Zelenskog da je prethodnih dana u Kremlju održan sastanak na kojem je „odlučeno o vojnoj ofanzivi na Nikolajev“.

Takođe: da je ruska vojska navodno već dobila komandu da osujeti kontraofanzivu ukrajinske armije, koja se priprema za avgust, i da opkoli Nikolajev.

Neki u Kijevu očekuju da – pre mogućeg ukrajinskog kretanja u napad – započne ruska ofanziva velikih razmera, koja će se završiti porazom Oružanih snaga Ukrajine.

U svakom slučaju, komandant ukrajinskih trupa Valerij Zalužni je od Zelenskog zatražio da mu se obezbedni petostruka brojčana nadmoć.

Nezvanično, Zalužni strahuje da se Rusi – ako dobiju „bitku za Herson“, ko god da je započne – neće zadovoljiti zauzimanjem Nikolajeva. Konkretnije: da će krenuti na Odesu i prema Pridnjestrovlju..

S razlogom strahuje jer ruska komanda „Jug“ naspram Krivog Roga i Nikolajeva postavila dodatne jedinice, a Ukrajinci su prethodnih dana već pokušali napad sa dva bataljona i imali – najmanje 200 poginulih…

Američki list Politico objavio je da je kongresmen Adam Smit čuo od Zelenskog, sa kojim je razgovarao minulog vikenda, da on traži od svojih generala draćanje „okupiranih teritorija“ započnu kroz 3-6 nedelja.

Izvor: Fakti.org

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube