Naslovna Najnovije SVET STREPI: NAJMOĆNIJA RUSKA PODMORNICA IZRONILA SA OPASNOM OZNAKOM! (Foto)

SVET STREPI: NAJMOĆNIJA RUSKA PODMORNICA IZRONILA SA OPASNOM OZNAKOM! (Foto)

0

Ruska nuklearna podmornica primećena je sa oznakom “Z” u Arktičkom moru, što je izazvalo strahove među analitičarima da rat u Ukrajini možda nije samo lokalna stvar.

Slike podmornice klase Borei-A, Knez Vladimir, sa ozloglašenim ratnim obeležjima na jedrima obilaze, kaže analitičar pomorske odbrane H I Saton.

Ovo dolazi pošto je podmornica Borei-A nedavno viđena na pristaništu za punjenje raketa u Severomorsku, blizu Murmanska. Dakle, verovatno je da je podmornica Knjaz Vladimir bila potpuno naoružana projektilima Bulava dok je nosila „Z“, napisao je Saton u tekstu koji se pojavio u Naval Njuz.

Knjaz Vladimir je prva modernizovana podmornica Borei-A i može da nosi 16 balističkih projektila Bulava sa dometom od preko 8.000 kilometara (4.971 milju). Dizajniran je za eliminisanje neprijateljskih strateških kopnenih ciljeva i za taktičke misije, posebno protivpovršinske i protivpodmorničke operacije.

Rusija nikada nije bežala od upotrebe nuklearnih pretnji da odvrati NATO i Zapad da priteknu u pomoć Ukrajini. Prošlog meseca ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će Moskva „koristiti nuklearno oružje da odbrani svoj suverenitet“.

Oznaka „Z“, koja je sada simbol ruske invazije na Ukrajinu, koristi se među ruskim trupama koje napadaju Ukrajinu sa juga, uglavnom sa Krima. Ostale oznake koje koristi Rusija uključuju „O“, „V“ i „Z“ unutar kutije, ali je „Z“ ono što je privuklo pažnju sveta. Slovo “Z” je takođe primećeno na automobilima, zgradama i muralima, koji podržavaju rat u Rusiji, prenosi I.B.Times

Iz istog razloga, mnogi veruju da je kriptična oznaka samo „znak podrške“. Međutim, postoji bojazan da li je na podmornici urezana zvanično ili samo na inicijativu posade.

Prema rečima Satona, u svakom slučaju to šalje poruku da rat u Ukrajini nije samo lokalna stvar.

Međutim, nijedna ruska podmornica nikada nije primećena sa oznakom „Z“, uključujući dve koje su poslate u Baltičko more. Prema Satonu, to bi moglo biti zato što bi se taj potez smatrao „previše provokativnim“.

U međuvremenu, ruska mornarica je stavila u upotrebu najdužu poznatu podmornicu na svetu, Belgorod, za koju mnogi tvrde da bi bila „platforma za špijunažu i moguće nuklearno oružje“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube