Naslovna Najnovije SRAMNA ODLUKA SAVETA EU! Usvojena vizna liberalizacija za tzv. Kosovo

SRAMNA ODLUKA SAVETA EU! Usvojena vizna liberalizacija za tzv. Kosovo

0
Posle današnjeg usvajanja stava EU, ta odluka bi sada trebalo da se usvoji i u Evropskom parlamentu, pre nego što bude potpisano i objavljeno u Službenom glasniku EU.

Savet EU objavio danas da je usvojio stav u prvom čitanju o putovanju bez viza za nosioce pasoša koje izdaje tzv. Kosovo.

Nova pravila će omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Ovo izuzeće od viznog zahteva ce se primenjivati od datuma kada Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) počne da funkcioniše ili od 1. januara 2024. godine, šta god nastupi prvo – navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, tzv. Kosovo je uložilo velike napore da unapredi svoju bezbednost i upravljanje migracijama i da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU.

Nadamo se da će naša saradnja u ovim oblastima i dalje biti plodonosna – izjavila je danas švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard.

Savet EU smatra da je tzv. Kosovo postiglo značajan napredak na mapi puta za liberalizaciju viznog režima, a na osnovu ove procene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje je izdalo tzv. Kosovo.

Savet dodaje da će ovaj korak obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom.

Komisija navodi i da ce nastaviti da aktivno prati sprovodjenje ovih zahteva, uključujuci uskladjivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima.

Predsedništvo Saveta EU i predstavnici Evropskog parlamenta postigli su dogovor o nacrtu uredbe o bezviznim putovanjima za nosioce pasoša koje izdaje tzv. Kosovo 14. decembra 2022 godine.

Posle današnjeg usvajanja stava EU, ta odluka bi sada trebalo da se usvoji i u Evropskom parlamentu, pre nego što bude potpisano i objavljeno u Službenom glasniku EU.

Kako se navodi u saopštenju upotreba imena „Kosovo“ ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SBUN 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti tzv. Kosova.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube