24.7 C
Banja Luka

SRBI VOLE I BARENU I DIMLJENU SLANINU, ali rijetko ko zna KOJA JE ZDRAVIJA

Nekada nepravedno nazvana najštetnijom namirnicom po zdravlje, ispostavilo se da je omiljeni specijalitet svih Srba – slanina, zapravo korisna.

Ljekari su saglasni, zahvaljujući brojnim sastojcima, ova poprilično masna hrana zapravo pozitivno deluje na naš organizam, naravno, ukoliko se uzima umereno.

Naučnici i ljekari kažu da je optimalno da pojedete 20-30 grama slanine dnevno, ne više. Tako ćete podići energiju, opskrbiti telo vitaminima i drugim korisnim hranljivim materijama.

Šta sadrži slanina:

vitamine rastvorljive u mastima, uključujući A, D, E

esencijalne aminokiseline – linolensku, stearinsku, palmitinsku i druge

nezasićene i zasićene masne kiseline

minerale u tragovima (cink, natrijum, kalcijum i selen)

Koja je bolja za organizam, dimljena ili barena?

Nedavno su naučnici otkrili da dimljena slanina zadržava sve korisne supstance svinjskog mesa. Odnosno, čak i nakon toplotne obrade, nutrijenti se uopšte ne gube. Takođe, nakon dimljenja se ne mjenja ni količina kalorija – 700-740 kcal na 100 g.

S druge strane, u barenoj takođe nema nekih većih izmena u sastavu nakon termiške obrade. Razlika je što je ova slanina obično masnija, jer se takvo meso bira za ovu vrstu obrade. U tom smislu, barena može biti štetnija, kažu lekari i napominju da zapravo najveći problem, a koji važi za sve prerađevine, jesu nitrati, odnosno pojačivači ukusa koji se dodaju namirnicama

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here