28.7 C
Banja Luka

VAŽNO ZA SVE KOJI SU PRIMILI KINESKU VAKCINU: Dr Kon OBJASNIO sve o BUSTER DOZI

Vakcinacija se uveliko sprovodi u Srbiji, međutim, strah od nuspojava kod hroničnih bolesnika ne jenjava.

Epidemiolog Predrag Kon objasnio je da nema potrebe za strahom i da su upravo hronični bolesnici prioritet kad je vakcinacija u pitanju zbog narušenog imuniteta.

– To je potpuno suludo, hronični bolesnici su prvi za vakcinaciju jer kovid može biti smrtonosan kod njih. Čak treba i ranije da prime treću dozu i to pogotovo ako im je oštećen imuni sistem – rekao je epidemiolog.

Kon je istakao da hronični bolesnici, ukoliko su primili kinesku vakcinu Sinofarm, treću dozu treba da prime ubrzo nakon druge.

– Treba reći za hronične bolesnike da ako su primili Sinofarm već posle četiri mjeseca treba da prime treću dozu. Oni koji su imunokompromitovani već posle mjesec dana nakon druge doze treba da prime treću.

Imunitet nakon vakcine ne traje dugo. Toga smo se malo bojali. Ne postoji ni jedna hronična bolest zbog koje neko ne smije da primi vakcinu. Bira se samo momenat kad pacijent treba da primi vakcinu – rekao je Kon koji je apelovao na građane da se vakcinišu.

Ko treba da primi treću dozu Sinofarma već posle četiri mjeseca?

– Preporuka je da razmak između primovakcinacije (druge doze vakcine odnosno treće doze kod osoba s teškim formama primarnih i sekundarnih imunodeficijencija) i buster doze vakcine protiv kovida-19 bude pet mjeseci za mRNK i vektorske vakcine, a četiri mjeseca za inaktivisane vakcine i da se buster doza primjenjuje kod svih osoba koje su dobile primo vakcinaciju protiv korone – kazala je dr Tanja Jovanović.

Tu prema njenim rečima spadaju osobe sa urođenim stanjima koja dovode do slabog imunskog odgovora ili stečenim deficijencijama zbog hroničnih oboljenja koje utiču na kvalitet imunskog odgovora.

– To su sve one bolesti koje predstavljaju komorbiditete za teške forme oboljenja kao što su dijabetes i druge metaboličke bolesti, kao i teške hronične bolesti srca, pluća, bubrega, jetre i drugih vitalnih organa, kao i osobe starije od 80 godina.

Za trudnice je preporuka primo vakcinacija kao i za djecu od 12 i preko 12 godina – rekla je Jovanović.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here