Naslovna BIH Srbija će uraditi svoj dio auto-puta BG – SA, a BiH kasni

Srbija će uraditi svoj dio auto-puta BG – SA, a BiH kasni

0

– Na izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH čekaće se godinama, dok će Srbija završiti svoju dionicu do Rače, uključujući i most na Savi.

Ovo je konstatovao delegat u Domu naroda Parlamentu BiH Mladen Bosić, nakon odgovora na njegovo pitanje ministru komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojinu Mitroviću u vezi izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo.

Mitrović je rekao da se u idućoj godini očekuje završetak mosta na Savi kod Rače koji gradi Srbija kao dio budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd, a u BiH se sprovodi niz radnji u vezi sa ovim projektom.

Podsjećajući da su sporazumi između BiH i Srbije, a potom i sa Turskom o izgradnji ovog auto-puta potpisani 2019. godine, Mitrović je rekao da je na dijelu od Rače do Save određena trasa, izvršena parcelacija i eksproprijacija.

Na dionici od Brčkog do Vukosavlja određena je trasa i dijelom je izvršena eksproprijacija, dok je od Brčkog prema Žepču, odnosno Tuzli i od Sarajeva preko Pala, Rogatice i Višegrada urađen idejni projekat.

„U narednim mjesecima očekujemo pripremne radove na relaciji od Rače prema Bijeljini“, rekao je Mitrović.

Što se tiče finansiranja izgradnje ovog auto-puta, Mitrović je naveo da je nedavno potpisanim sporazumom Savjeta ministara i Turske predviđeno da Turska finansira ovaj infrastrukturnih projekat, sa mogućnošću da se u finansiranje uključe strane banke.

„Definisane su oblasti finansiranje, projektovanje i izgradnja, a za pojedinačne etape radiće se pojedinačni ugovori“, dodao je Mitrović.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH počela je delegatskim pitanjima ministrima u Savjetu ministara BiH.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje odluke o smjeni ministra za ljudska prava Miloša Lučića.

(BN/Srna)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube