Naslovna Region Srbija jedina od kandidata za članstvo u EU nije podržala nove sankcije...

Srbija jedina od kandidata za članstvo u EU nije podržala nove sankcije Minsku

0
Srbija je jedina od zemalja kandidata za članstvo u EU koja se nije saglasila sa posljednjim paketom sankcija EU za pojedince i preduzeća u Bjelorusiji.

To je danas saopštio Evropski savjet.

Savjet EU je 21. juna uveo kaznene mjere protiv 78 bjeloruskih državljana i sedam entiteta zbog teškog kršenja ljudskih prava i represije nad civilinim društvom, opozicijom i novinarima i zbog prinudnog sletanja putničkog aviona.

Među pojedincima kojima su uvedene sankcije u okviru četvrtog paketa je veliki broj sudija i tužilaca „odgovornih za brojne politički motivisane presude novinarima, aktivinstima i demonstrantima“, kako se objašnjava u odluci Savjeta.

Na meti sankcija našlo se i nekoliko novinara prorežimskih medija, rektori više univerziteta zbog izbacivanja studenata koji su učestvovali u protestima i brojni biznismeni zbog bliskih veza sa režimom Aleksandra Lukašenka.

Lukašenkov sin Dmitrij i supruga njegovog najstarijeg sina Lilija, takođe su na spisku za sankcije zbog „koristi i podrške režima Lukašenka“.

Srbija je ipak podržala drugu odluku Savjeta, takođe od 21. juna, kojom je još jedan entitet dodat na listu osoba i entiteta kojima su uvedene sankcije.

To je državno preduzeće za kontrolu aviosaobraćaja. U odluci Savjeta se navodi da je to preduzeće odgovorno za preusmjeravanje aviona kompanije Ryanair na aerodrom u Minsku 23. maja u cilju hapšenja opozicionog novinara Romana Protaševiča, te je stoga odgovorno za represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom.

„Zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija i zemlje članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj Odluci Savjeta. Oni će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Savjeta. EU prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je“, navodi se u saopštenju.

Srbija je ranije podržala odluku Savjeta EU, donijetu 4. juna, o pooštravanju postojećih kaznenih mjera uvođenjem zabrane letenja svim bjeloruskim avio prevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube