Naslovna Republika Srpska Vidović: Očekuje se budžetski suficit u 2023. godini

Vidović: Očekuje se budžetski suficit u 2023. godini

0

– Prihodi i primici planirani budžetom u 2020. godini ostvareni su u iznosu od 3,6 milijardi KM, rekla je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, obrazlažući u Narodnoj skupštini Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za prošlu godinu.

Izrazivši nadu da će Srpska, uprkos teškom vremenu pandemije, 2023. godine ponovo doći do budžetskog suficita, Vidovićeva je rekla da su budžetski prihodi i primici od nefinansijske imovine u 2020. godini ostvareni u iznosu od 2,8 milijardi KM, što je 100 odsto u odnosu na rebalansom budžeta planirani iznos.

-Primici od finansijske imovine u prošloj godini ostvareni su u iznosu od 70,1 milion KM, od čega su najznačajniji primici po osnovu naplate zajmova datih javnim preduzećima u iznosu od 48,8 miliona KM – rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da se u 2020. godine Republika Srpska kratkoročno zadužila emisijom trezorskih zapisa u iznosu od 107,9 miliona KM, dok je realizovano šest emisija dugoročnih obveznica Republike Srpske, u ukupnom iznosu od 289,4 miliona KM.

Vidovićeva kaže da su u periodu januar-decembar 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, cijene niže za 1,2 odsto.

– Prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) u Republici Srpskoj za period januar-decembar 2020. godine iznosi 956 KM i u odnosu na isti period prethodne godine nominalno je veća za 5,5 odsto. Industrijska proizvodnja, izračunata iz kalendarski prilagođenih indeksa, u periodu januar-decembar 2020. godine manja je za 6,7 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine – rekla je Vidovićeva.

Govoreći o obimu spoljnotrgovinske razmjene Srpske sa inostranstvom, Vidovićeva je rekla da je u periodu januar-decembar 2020. godine pokrivenost uvoza izvozom bila 75,7 odsto.

U Izvještaju se navodi da je ino-dug u 2020. godini redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 259,9 miliona KM.

-Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 236 miliona KM – navodi se u Izvještaju i dodaje da je stanje novčanih sredstava na redovnim i namjenskim računima budžeta Republike Srpske na dan 31. decembar 2020. godine iznosilo je 286,7 miliona KM.

Vidovićeva je rekla da je zbog pandemije protekla godina bila teška, ali da se u narednom periodu očekuje rast prihoda zbog sve boljih rezultata.

-Nadamo se da ćemo 2023. godine ponovo doći do budžetskog suficita i da će situacija biti povoljnija s obzirom na rast prihoda koji imamo ove godine i planiramo da on raste i naredne – rekla je Vidovićeva.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube