Naslovna Sport SRBIJA spremila iznenađenje za Portugaliju: Gudelj se vraća u 11, rekorder predvodi...

SRBIJA spremila iznenađenje za Portugaliju: Gudelj se vraća u 11, rekorder predvodi NAPAD

0

Selektor je najavio ofanzivu! Od prvog dana Dragan Stojković govori kako je njegov cilj da se Srbija pita na terenu za sve, bez obzira na snagu i ime rivala.

U subotu uveče na Marakani (20.45) Orlovi će se suprotstaviti Portugaliji, šampionu Evrope, a Stojković je naredio napad! Fajterski meč i juriš na tri boda. Pobjeda nad Irskom (3:2) je dobra podloga, jer kako god da prođe duel sa Ronaldom i drugovima, Srbija ima u ruci pobjedu nad jednim od konkurenata za prva dva mjesta, koja olakšava disanje za nastavak mundijalske trke.

To što je Portugalija prije godinu i po glatko pobijedila na Marakani (4:2) Stojkoviću ništa ne znači. On je u startu zacrtao da odmori nekoliko bitnih igrača protiv Irske i da ih gurne u vatru protiv favorita grupe. Da će biti promjena u sastavu najavio i sam na današnjoj konferenciji za novinare, mada tim, logično, nije želio da otkriva.

“Bez obzira na protivnika, mi ćemo se fokusirati na našu igru, taktiku, sistem, da vidimo šta možemo da uradimo. Sastav ne mogu da vam kažem, ali će biti drugačiji u odnosu na Irsku”, najavio je Stojković.

Ipak, utisak je da se na osnovu utakmice sa Irskom, prije svega na osnovu izmjena kada se jurio rezultat, može naslutiti kako će izgledati gro tima u subotu uveče.

Da li će na golu biti Marko Dmitrović ili Predrag Rajković, sve je stvar ukusa i okolnosti, jer su obojica stabilne “jedinice” kada god stanu na gol reprezentacije. Dmitrović je branio protiv Irske i moglo bi da se desi da ostane da čuva gol i protiv Portugalije.

U poslednjoj liniji malo je vjerovatno da će doći do izmena. Nikola Milenković je nezamjenjiv bilo da se igra sa trojicom ili četvoricom u poslednjoj liniji. Stefan Mitrović se ustalio u startnoj postavi, a i iskustvo je na njegovoj strani, jer je najstariji od svih štopera koje Stojković ima na raspolaganju. Strahinja Pavlović je oduševio selektora u prethodnoj utakmici, dobio je javne pohvale i time je, očekuje se, zaradio mesto u startnih 11.

Darko Lazović je jedna od uzdanica reprezentacije Srbije, igra na visokom nivou, a bio je odličan i protiv Portugalije u Lisabonu u prošlom ciklusu, kada je igrao klasično krilo. Sada se očekuje da zauzme svoje mjesto po desnom boku. S obzirom na to da je selektor najavio ofanzivu, to samo po sebi najavljuje Filipa Kostića na lijevoj strani. I u prethodnom meču kada je trebalo da se pojača napad, Stojković je poslao na teren Kostića umjesto Mladenovića. Svaka kontra koju Orlovi povuku protiv prvaka Evrope ići će, vjerovatno, po lijevoj strani, jer je as Ajntrahta jedan od najeksplozivnijih igrača Srbije i strahovito je opasan u igri u tranziciji, kako se to danas kaže.

I protiv Irske je Piksi u jednom momentu poslao na teren tandem Nemanja Gudelj – Nemanja Maksimović, koji su se dobro uigrali i upoznali u poslednjih godinu kusur, koliko su redovno igrali zajedno. Njima bi trebalo da pripadnu mjesta umjesto Račića i Lukića, koji su solidno odradili posao u srijedu uveče.

Svi konci igre biće u rukama Dušana Tadića, koji je na sve “opaske” selektora prethodnih dana, da mora i može više i bolje u dresu reprezentacije, odgovorio sa tri asistencije. Ali, znaju i Portugalci za jadac…

Tajni adut Srbije, kao što smo pominjali, mogao bi da bude Filip Đuričić, zbog sposobnosti da igra i špica i polušpica, po potrebi. Između te dvije pozicije kretao se i protiv Irske, pa bi sa njim Stojković mogao i protiv Portugalije da mijenja formaciju iz 3-4-2-1 u 3-4-1-2 ili obrnuto, a da ne mijenja i sastav tima tokom meča.

A, u samom špicu sve su pretpostavke da ćemo vidjeti Aleksandra Mitrovića. Iako je i Dušan Vlahović odlično odradio posao protiv Irske, tandem Tadić – Mitrović je neka druga dimenzija, izgleda kao da bi mogli da igraju zajedno vezanih očiju. Na sve sumnje i konstatacije da je van forme, novi rekorder po broju golova za reprezentaciju je odgovorio sa dva ekspresna pogotka u mrežu Iraca i objasnio da kada obuče dres Srbije, to mu zaista daje neku posebnu snagu i moć, kao da postaje superheroj.

Prema tome, sastav Srbije za koji je najverovatnije da će zaigrati u subotu uveče čine: Dmitrović – Milenković, S. Mitrović, Pavlović – Lazović, Gudelj, Maksimović, Kostić – Tadić, Đuričić – A. Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: