20.7 C
Banja Luka

Srpsko selo kandidat za titulu najljepšeg sela na svijetu (VIDEO)

Svjetska turistička organizacija UN raspisala je konkurs za izbor najboljeg turističkog sela na svijetu. Nakon Mokre Gore, koja je već ponijela tu titulu, u konkurenciji će se sada naći zlatiborsko selo Gostilje.

Zlatiborci su odlučili da Gostilje kandiduju za titulu najljepšeg sela na svijetu zbog svega što ćemo navesti u daljem tekstu.

Naime, osim što obiluje očuvanim prirodnim i kulturno-istorijskim vrijednostima selo Gostilje pravi je primjer kako se ruralni turizam u savremenom svijetu može razvijati na održiv način i kako dobrim ulaganjima i afirmacijom mikroturističkih lokaliteta može u potpunosti da se unaprijedi život sela.

Turističko udruženje Gostilje, koje od 2009. godine brine o uređenju i održavanju lokaliteta, i u saradnji sa opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor ulaže u nove turističke sadržaje.

Pored toga, Gostiljski vodopad je jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gdje su uređene pješačke staze, prostor za piknik, dječije igralište. Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana.

Gostilje je turistima veoma pristupačno jer do svih turističkih atrakcija vode dobri putevi i obilježena turistička signalizacija.

U selu živi oko 400 stanovnika koji se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom. Okolina pruža idealne uslove za sakupljanje ljekovitog bilja, ribolov i sportski turizam. Prirodno okruženje sela je veoma živopisno, a posebnu atrakciju predstavlja rječica Vrelo sa vodopadom i slapovima, a na kojoj je sačuvana i obnovljena stara vodenica potočara.

Turistički razvoj sela koji podrazumjeva inovativan pristup u turizmu istovremeno štiteći lokalnu zajednicu, tradiciju i naslijeđe u skladu sa ciljevima održivog razvoja čine selo Gostilje idealnim kandidatom za konkurs najljepše turističko selo.

Da li će titula za najbolje selo stići ponovo u zapadnu Srbiju i zašto baš Gostilje treba da se okiti ovim laskavim priznanjem?

Šta mještanima Gostilja znači kandidatura sela, i šta ukoliko Gostilje osvoji nagradu?

Milan Tucović, mještatin selja Gostilje kaže da im sama kandidatura, a nadaju se i nagradi, znači da će svoje mjesto moći da promovišu na jednom širem planu, prenosi „b92“.

„Svakako da je Gostilje, kao selo, i do sada bilo dosta posećeno, ali ovo će biti još jedan dodatni input za razvoj novih turističkih sadržaja.“

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here