22.7 C
Banja Luka

Stevandić: Sankcije Dodikovim saradnicima kopija „Kristalne noći“

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da uvođenje američkih sankcija saradnicima predsjednika Republike Srpske predstavlja kopiju „Kristalne noći“ i neoliberalni fašizam, odnosno nacizam.

„Tako su pred Holokaust i Jevrejima uvodili sankcije. Ovdje se radi o ogromnom aparatu koji se iživljava nad ljudima koji nisu učinili nijedan prekršaj, niti su za bilo šta osuđeni“, izjavio je Stevandić večeras novinarima u Banjaluci.

Stevandić je rekao da su se sve ranije priče i podmetanje putem tužilaštva i sudova raspršile, a ostao je samo sudski postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„Ovdje je riječ o utjerivanju političke volje. Ljudi koji imaju veze sa 9. januarom nisu nikoga natjerali da dođu. Objašnjenje da su aktivno promovisali, pa to im je ustavna obaveza zato što se mi nismo odrekli 9. januara kojeg slavi čitav srpski narod“, istakao je Stevandić.

On smatra da bi trebalo da bude sankcionisan i bivši američki ambasador koji je dolazio na obilježavanje 9. januara i da i njemu ukinu žiro-račune, kao i Zlatku Lagumdžiji koji je dolazio na obilježavanje 9. januara, penzionisanom biskupu banjalučkom Franji Komarici i skoro svim muftijama koji su dolazili na ovaj praznik.

„Možda će za pet godina 9. januar biti neki najbolji datum ako se promijeni politika bilo koje ambasade. Ovdje je riječ o čistom političkom progonu koji nema nikakve veze sa pravosuđem“, zaključio je Stevandić.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija uvela je sankcije generalnom sekretaru i savjetniku predsjednika Republike Srpske Jeleni Pajić Baštinac i Branislavu Okuki, te predsjedavajućoj Vijeća naroda Srpske Srebrenki Golić zbog, kako je navedeno, podrivanja Dejtonskog sporazuma.

Iz Ambasade SAD u BiH saopšteno je da su oni „doprinijeli nastojanjima pojedinca pod blokadom i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost BiH organizacijom i provođenjem ceremonije obilježavanja Dana Republike Srpske – 9. januara.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here