Naslovna Republika Srpska Šta očekuju najmlađi poslanici od Narodne skupštine RS?

Šta očekuju najmlađi poslanici od Narodne skupštine RS?

0

Đorđe Vučinić, sa svoje 23 godine, biće najmlađi poslanik u istoriji Narodne skupštine RS, a ovaj Trebinjac, koji je svoj mandat osvojio kao kandidat Liste „Za pravdu i red Nebojša Vukanović“, poručuje za „Nezavisne novine“ da nema tremu od ulaska u najviši zakonodavni dom u Srpskoj te da će svoj mandat zasnivati na principima zaštite građanskih interesa i otkrivanja kriminalnih afera.

Trema ne postoji ni kada su u pitanju ostale „mlade nade“ XI saziva republičkog parlamenta, a oni za „Nezavisne novine“ poručuju: „Nećemo biti rijaliti političari.“

Đorđa Vučinića javnost je u pravoj mjeri upoznala prije dvije godine, kada je, takođe ispred Liste „Za pravdu i red“, kao dvadesetjednogodišnjak (21) ušao u trebinjsku skupštinu. Tada je, priznaje, bilo treme od takve vrste javnog nastupa, ali ona, kako tvrdi, sada apsolutno ne postoji.

-Ispred mene je velika odgovornost. Ne smatram to kao rijaliti šou, već kao jednu ozbiljnu obavezu. Tremu nemam. Osjećam se opušteno – navodi Vučinić.

U naredne četiri godine, nastavlja, građani će sa njegove strane dobiti konstruktivnu diskusiju.

-Radićemo na otkrivanju novih afera. Moji saborci i ja, koji predstavljamo Klub ‘Za pravdu i red’, trudićemo se da iz nas progovori isključivo običan čovjek. Naš ključ je borba protiv kriminala i korupcije i borba za našu Hercegovinu – kaže Vučinić.

SNSD će predstavljati Anja Ljubojević. Od budućeg saziva NSRS, kaže da očekuje da će donositi odluke koje će biti od koristi svim građanima Republike Srpske.

-Ne želim da se kredibilitet ovako važne institucije urušava performansima i rijaliti ponašanjem. Samo ozbiljnim radom možemo se suprotstaviti ponižavanju institucije, a samo institucije koje najprofesionalnije moguće rade svoj posao jesu potrebne građanima i Republici Srpskoj“ – poručuje Ljubojevićeva i dodaje da takođe osjeća veliku odgovornost, jer, kako ističe, „biti narodni poslanik nije posao, već poziv koji traži da se pruži više od maksimuma u rješavanju problema ljudi“.

-Molim građane da znaju da sam tu za svaki njihov problem. Znam da je moj posao od prve sekunde mandata da budem u službi svih građana – ističe Ljubojevićeva.

I SDS će u novom sazivu imati nekoliko mlađih poslanika. Milan Petrović, koji je mandat osvojio u Izbornoj jedinici 2, navodi za „Nezavisne novine“ da je spreman da se „potuče“ za prava građana.

-Normalno da imam tremu, jer sam ozbiljan čovjek i želim da ozbiljno i predano radim svoj posao. Od mene možete očekivati da ću se boriti za interese građana i samo ozbiljne i konkretne stvari zbog kojih me je narod i birao – poručuje Petrović.

Prema njegovim riječima, ne postoji strah od diskusija u parlamentu.

-Čist sam pred narodom, ne idem tamo da se tučem sa nekim. Uvijek ću govoriti istinu i gledati joj u oči – kazao je Petrović.

Narodna partija Srpske (NPS) ostvarila je odličan rezultat na nedavno održanim izborima, a među tri poslanika koji će ih zastupati u parlamentu je i Bobana Ćibić. Na prvom mjestu, ona zahvaljuje svim građanima koji su joj dali podršku na izborima, ističući da će joj biti čast da opravda njihovo povjerenje.

-Osjećam tremu jer je parlament Srpske zakonodavno tijelo koje donosi najvažnije odluke koje direktno utiču na živote ljudi. Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da zajedno, na najbolji mogući način, odgovorimo na sve izazove u političkom, ekonomskom i društvenom životu, jer su okolnosti u kojima živimo veoma složene – navodi Ćibićeva, koja ističe da će prema svim političkim saborcima ili oponentima imati fer, tolerantan i argumentovan pristup.

-Isto očekujem i od svojih kolega narodnih poslanika, jer vjerujem da su nam isti i ciljevi, odnosno, da svi želimo da se naše društvo razvija u pravcu jedinstva i zajedništva da bi živjeli bolje, voljeli i poštovali Republiku Srpsku – kaže Ćibićeva.

Bez treme, ali sa velikom odgovornošću, u skupštinske klupe sješće i Tanja Vukomanović, kao budući poslanik PDPa.

-Nikada nisam bila neko ko je ćutao i posmatrao ovaj sunovrat društva i zloupotrebu i ponižavanje institucija. Isto sam radila dok sam bila u redakciji, pa u Kabinetu gradonačelnika, a tako će biti i u NSRS – navodi Vukomanovićeva.

Ona dodaje da su prethodne dvije godine pokazale da se politikom može baviti i na drugačiji način.

-Pokazaću to i u NSRS konstruktivnim kritikama, argumentovanim raspravama, inicijativama, prijedlozima i prije svega, zdravim razumom, koga je, čast izuzecima, ali na mnogim raspravama nedostajalo – zaključuje Vukomanovićeva.

(Nezavisne)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube