20.7 C
Banja Luka

Šta se dešava u Švedskoj: Omladina počela da nosi pancire, čak i djeca, policija traži zabranu zakonom

Švedska policija pozvala je na donošenje zakona kojim bi se civilima zabranilo da nose zaštitne prsluke, navodeći da pancirima nije mesto van ratnih zona, pošto izazivaju strah u zajednici.

Sve veći broj djece i mladih, uključujući i one mlađe od 15 godina, nose zaštitne prsluke u gradovima, saopšteno je iz švedske policije.

“Kome su potrebni panciri? Policajcima i pripadnicima bezbjedonosnih službi na dužnosti, ne vjerujemo da i kriminialci moraju da ih nose. Panciri ne treba da budu viđeni, osim u situaciji rata“, rekao je šef policijske službe u okrugu Skane Patrik Anderson, prenosi Gardijan.

On je dodao da je nošenje pancira dovelo do toga da bande sve više pucaju u glavu umjesto u torzo.

“Ono što možemo da vidimo je da, od kad su bande počele da koriste prsluke, počele su da pucaju u glavu kada hoće da nekoga ubiju“, rekao je Anderson, i dodao da su panciri, koji mogu koštati i više od 700 evra, postali i statusni simobl za one koji su povezani sa bandama.

Kako je naveo, oni unose strah među građane.

Ipak, usred stalnog rasta sukoba bandi, samo u januaru i februaru u Švedskoj je potvrđeno 30 pucnjava, nakon čega su četiri osobe ubijene i osam povređeno.

Međutim, „Euronews“ piše da i dalje nema konsenzusa o tome da li civilno stavnoštvo te zemlje treba da nosi zaštitne prsluke.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here