Naslovna Izdvajamo Stanić traži ukidanje akciza na gorivo „Ne oru poljoprivrednici auto-puteve, već njive“

Stanić traži ukidanje akciza na gorivo „Ne oru poljoprivrednici auto-puteve, već njive“

0

Akcizna koalicija treba da skine akcize na gorivo koje se troši u poljoprivrednoj proizvodnji. Ne oru naši poljoprivrednici auto-puteve i ceste, već njive, istakao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kaže da je jučerašnji prijedlog Ministarstva poljoprivrede da se agrarni budžet poveća za deset miliona KM nedovoljan da se pomogne poljoprivrednoj proizvodnji.

– Argarni budžet mora biti šest odsto izvornih prihoda što iznosi 240 miliona KM kao što to predviđa zakon. Sa trenutnih 90 miliona KM koliko iznosi agrarni budžet nakon jučerašnje najave o dodatnih deset miliona KM neće se riješiti probleme poljoprivrednih proizvođača – saopštio je Stanić.

On kaže da danas imamo situaciju u kojoj uvozi ko šta hoće i kako hoće, od mesa i prehrambenih namirnica.

– Da bi se zaštitila domaća proizvodnja potrebno je uvesti podsticaje koji su harmanizovani sa zemljama u okruženju. I Hrvatska i Srbija su uvele neuporedivo ozbiljnije mjere podrške svoga seljaka, a ovo što je predložilo naše resorno ministarstvo nije dovoljno – istakao je predsjednik Kluba poslanika SDS.

Prema njegovim riječima, dodatnih deset miliona KM ne rješava pitanje proljetne sjetve niti je 300 KM po hektaru dovoljno za proizvodnju pšenice.

– Ključni proizvod za poljoprivrednu proizvodnju Republike Srpske su kukuruz i soja što govori da Ministarstvo poljoprivrede ima potpuno pogrešnu strategiju. U Republici Srpskoj se troši minimalno 70 tona đubriva za proljetnu sjetvu što trenutno predstavlja trošak od 100 miliona KM a ministarstvo ne daje nikakav podsticaj za đubrivo – naglasio je Stanić.

On je poručio da poljoprivredi treba podrška iz više razloga, strateških za opstanak Republike Srpske.

– Najprije, pomoć poljoprivredi je neophodna kako bi nadomjestili uvoz poljoprivrednih proizvoda iz susjednih zemalja. Drugi razlog je kako bi nam stanovništvo na selu opstalo, a treća je natalitat kako bi se povećao broj stanovnika – zaključio je Stanić.

SDS: UKC Srpske je veliki bastion SNSD-ovog režima

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube