Naslovna Najnovije STIGLO NOVO UPOZORENJE ZBOG TAJVANA: Može doći do otvorenih sukoba i nepredvidivih...

STIGLO NOVO UPOZORENJE ZBOG TAJVANA: Može doći do otvorenih sukoba i nepredvidivih posledica među velikim silama

0
Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN) upozorila je danas da postoji rizik da bi nestabilnost izazvana napetostima u Tajvanskom moreuzu mogla da dovede do „loših procena, ozbiljne konfrontacije, otvorenih sukoba i nepredvidivih posledica među velikim silama“.

Nakon posete Tajvanu predsednice Predsedničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, koja je razbesnela Kinu, ASEAN je u saopštenju poručio da je spreman da igra konstruktivnu ulogu u olakšavanju mirnog dijaloga između svih strana.

Iz ove desetočlane organizacije, čiji se ministri spoljnih poslova sastaju u Pnom Penu u Kamboži, apelovali su protiv bilo kakvih „provokativnih akcija“ i pozvali da se pokaže najveća moguća uzdržanost, prenosi Rojters.

Na sastancima ASEAN-a u Pnom Penu učestvuju i američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Saopštenje ministara spoljnih poslova ASEAN-a objavljeno je nakon što je predsedavajuća organizacijom, Kambodža, pozvala sve strane na deeskalaciju tenzija zbog Tajvana.