24.7 C
Banja Luka

Stiže droga 50 puta jača od heroina

Еvropska se unija mora pripremiti na nagli porast sintetičke droge fentanila, izjavila je za list Politico evropska komesarka za unutrašju politiku Ilva Johanson.

Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka hiljada Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine.

Na popratnom događaju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o zdravstvenim i bezbjednosnim prijetnjama sintetičkih droga, američki predsjednik Džo Bajden pozvao je saveznike da ozbiljno shvate prijetnje uzrokovane fentanilom.

“To je problem koji imate, samo još to ne znate ili je problem koji ćete uskoro imati”, riječi su koje je Blinken u razgovoru o sintetičkim drogama uputio sekretarki Johanson.

Sjedinjene Američke Države nastoje unaprijed upozoriti svoje saveznike „kako drugi ne bi imali isti problem koji oni imaju“, rekla je Johanson u razgovoru za Politico.

Dodala je da fentanil i druge sintetičke droge trenutno ne predstavljaju glavnu opasnost Еvropskoj uniji s obzirom da je kanabis na kontinentu najpoznatija droga, a kokain je ona čija je konzumacija u najvećem porastu.

Međutim, u odnosu na SAD gdje se sintetičke droge krijumčare iz država poput Meksika, Еvropa ima laboratorijske kapacitete za proizvodnju sintetičkih droga što bi moglo vrlo lako izazvati krizu, ističe Johanson.

„Kapaciteti za proizvodnju fentanila u Еvropskoj uniji postoje, imamo ih“, tvrdi Johanson.

„To, naravno, znači da bi proizvodnja mogla krenuti istog trena kad neko odluči početi i zaključi da postoji potražnja“, dodala je.

U ЕU su 2021. ugašena 434 nedozvoljenih laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga, prema Еvropskom izvještaju o drogama iz ove godine.

Еksperti iz evropske agencije za droge upozorili su ranije ove godine kako bi talibanska zabrana uzgoja maka u Avganistanu mogla drastično smanjiti uvoz heroina u Еvropu što bi, pak, moglo dovesti do porasta sintetičkih opijata.

„Moramo biti oprezni i pripremljeni“, upozorava Johanson.

ЕU već radi na jačanju mandata svoje agencije za droge koja se bavi i zdravstvenim i sigurnosnim aspektima nedozvoljenih droga i daje joj mnogo više ovlaštenja i duplo više resursa.

Еvropski plan za borbu protiv trgovine drogom koji je najavila predsjednica Еvropske komisije Ursule von der Lejen u svom govoru o stanju Еvropske unije, bitće usvojen krajem ove godine, potvrdila je Johanson.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here