24.7 C
Banja Luka

Stoltenberg odgovorio Putinu: NATO će održati vojnu vježbu sa nuklearnim oružjem

NATO će sljedeće nedjelje održati planiranu godišnju vojnu vježbu s nuklearnim oružjem uprkos rastućim tenzijama zbog rata u Ukrajini i insistiranju predsjednika Vladimira Putina da će upotrijebiti sva raspoloživa sredstva za odbranu ruske teritorije, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Vježba nazvana „Steadfast Noon“, održava se svake godine i obično traje oko nedjelju dana. Ona predviđa angažovanje borbenih aviona koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali ne i upotrebu pravih bombi. U vježbi učestvuju i druge vazduhoplovne snage.

Četrnaest od 30 država članica NATO-a biće uključeno u vježbu, planiranu prije napada Rusije na Ukrajinu u februaru.

Glavni dio manevara biće na više od 1.000 kilometara od Rusije, rekao je jedan zvaničnik NATO-a.

„Poslalo bi veoma pogrešan signal ako bismo zbog rata u Ukrajini sada odjednom otkazali rutinsku, dugo planiranu vježbu. To bi bio apsolutno pogrešan signal“, rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

On je dodao da su čvrsto, predvidljivo ponašanje i vojna snaga NATO-a su najbolji je način da se spriječi eskalacija.

„Ako bismo sada stvorili osnov za bilo kakve nesporazume, pogrešne procjene u Moskvi o našoj spremnosti da zaštitimo i odbranimo sve saveznike, povećali bismo rizik od eskalacije“, rekao je on.

Dok se ruske snage povlače pod napadima ukrajinskih snaga naoružanih oružjem sa Zapada, Putin je više puta signalizirao da bi mogao da upotrijebi nuklearno oružje kako bi zaštitio anektirane teritorije u Ukrajini i da bi odvratio države NATO-a od slanja visoko razvijenog oružja Ukrajini.

Nuklearno oružje koje je nominalno arsenal NATO-a je pod čvrstom kontrolom tri zemlje-članice: SAD, Velike Britanije i Francuske. Tajnovita „Grupa za nuklearno planiranje“ alijanse sastaće se u četvrtak tokom sastanka ministara odbrane.

Stoltenberg je opisao sve oštrije prijetnje Putina nuklearnim oružjem opisao kao „opasne i nepromišljene“ i podvukao da su saveznici „jasno prenijeli Rusiji da će imati teške posljedice ako na bilo koji način upotrijebi nuklearno oružje“.

„Pomno nadziremo ruske nuklearne snage“, rekao je Stoltenberg i dodao da „nismo vidjeli nikakve promjene u držanju Rusije, ali ostajemo na oprezu“.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here