18.7 C
Banja Luka

Zabilježeno curenje nafte iz najvećeg naftovoda na svijetu! EVROPU ČEKA HAOS?

Prema informacijama koje je danas objavio poljski operater naftovoda PERN, lokalni segment naftovoda Družba doživio je pad pritiska.

Pad tlaka u naftovodu Družba otkriven je u utorak kasno naveče pomoću automatskih PERN sistema na jednoj od dvije linije u njegovom zapadnom dijelu, 70 km od Plocka, navodi se u izvještaju.

Iz kompanije su objasnili da se ovom dionicom nafta doprema u Njemačku. Za sada je nepoznat uzrok incidenta.

„Kasno sinoć automatski sistem PERN-a otkrio je isticanje nafte iz naftovoda Družba na jednoj od dvije linije zapadnog dijela cjevovoda na oko 70 kilometara od mjesta Plok“, navodi se u saopštenju.

Prema kompaniji, druga linija naftovoda, kao i drugi elementi PERN-ove infrastrukture, rade normalno.

„U ovom trenutku sve službe PERN-a (tehničke, operativne, unutrašnje vatrogasne jedinice) poduzimaju mjere u skladu s algoritmima predviđenim za ovu vrstu situacije“, rekao je operater.

Naftovod Družba je najduži naftovod u Evropi i svijetu, više od 4.000 kilometara, a osigurava pošiljku naftom bjeloruskim rafinerijama i njen tranzit u Evropu. Naftovod izvire iz ruske regije Samara i grana se u dvije dionice – sjevernu i južnu, prolazi kroz Bjelorusiju, Ukrajinu, Poljsku, Češku, Slovačku, Njemačku, Mađarsku, Latviju, Litvu.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here