34.7 C
Banja Luka

Sud ponovo oborio papren cjenovnik Advokatske komore Srpske

Advokatska komora Republike Srpske moraće ponovo da koriguje svoj cjenovnik za upis u imenik advokata, jer po ocjeni Ustavnog suda, ne postoji osnov da se onima koji žele da se bave advokaturom po tom osnovu naplaćuje 5.500 maraka.

Cjenovnik je po drugi puta uspio da ospori Advokat Miloš Đurić iz Modriče, koji je upravo zbog ovog nameta kancelariju registrovao u Gradačcu u Federaciji BiH, gdje je inače upis 3.000 maraka.

Da podsjetimo, Komora je do prošle godine upis u Imenik naplaćivala 7.000 maraka, da bi Đurić preko Ustavnog suda to osporio. Cijena je zatim smanjena za 1.500 marka, ali on je uputio novu apelaciju, koja je opet usvojena.

Sud je kao i ranijoj odluci, ponovio kako pojam „troškovi“ mora da podrazumijeva stvarne troškove postupka upisa u Imenik, i koji moraju biti zasnovani na objektivnim pokazateljima, što u Komori ne mogu da dokažu.

Stvarni troškovi upisa u Imenik advokata, apostrofirao je Ustavni sud, su novčani izraz stvarnih utrošaka pojedinih elemenata postupka, te ne mogu predstavljati prihod Adokatske komore u paušalnom iznosu. Ustavni sud je i ovaj put ocjenio da je sporna odredba propisana paušalno i arbitrerno, što je suprotno garancijama ustavnog načela vladavine prava”, rečeno je u Ustavnom sudu Republike Srpske.

Đurić za CAPITAL kaže kako je apsurd da toliki novac uzima od advokata, a da oni, kako tvrdi, od toga nemaju ništa.

To vam je kao da ste bacili novac u vodu. I dalje morate plaćati članarinu iz koje se finansiraju edukacije i slično. Zamislite nekoga ko tek počinje da radi, ko nema klijente i razvijen posao, a mora da plati 5.500”, kaže on.

Kaže kako se zbog visoke upisnine u Imenik, indirektno gubi mnogo više novca.

Ja radim u Gradačcu i porez na dobit plaćam u Federaciji BiH. Takođe tamo plaćam i zakup poslovnog prostora, tamo se hranim, čak i automobil popravljam kod majstora u Gradačcu”, priča on.

Digao kredit kako bi platio upis

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić upis u imenik Advokata je platio 7.000 maraka, jer je u vrijeme kada je on počinjao sa advokaturom to bila cijena upisa u Imenik. Novca nije imao pa se morao zadužiti.

Novac nisam imao pa sam morao podići kredit. To mi je bio jedan dodatni teret na početku posla koji sa sobom nosi brojne poteškoće”, kazao je on.

Inače, pored upisnine, advokati u Republici Srpskoj komori plaćaju 50 maraka mjesečno po osnovu članarine.

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša kazao je kako će se o novoj odluci Ustavnog suda diskutovati na sjednici Izvršnog odbora komore koja je zakazana za subotu, te da će nakon nje znati u kom pravcu će se dalje ići kada je njena implementacija u pitanju.

Komora se ranije branila stavom kako navodeći kako su troškovi upisa u Imenik advokata utemeljeni na stručnoj i preciznoj finansijskoj analizi, izvršenoj na osnovu obračuna stvarnih troškova pojedinih elemenata postupka upisa u periodu 2014-2018.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here