Naslovna Region Sveštenik na misi govorio za koga ne treba glasati

Sveštenik na misi govorio za koga ne treba glasati

HRT je danas uživo prenosio misu iz mjesta Prozorje kod Dugog Sela. Sveštenik Dominik Gerbic je na njoj davao upute da se ne glasa za SDP, HDZ, Možemo i, kako je rekao, „sve lijeve“.

Gerbic je na početku mise govorio o “blaženom, a svetom, Alojziju Stepincu, koji je dao svoju krv i položio svoj život štiteći svoje stado od komunističke nemani”.

“Nećemo se, braćo i sestre, izvući iz ovoga stanja ako ne uzmemo blaženog Alojzija za svoj primjer. Jer ne radi se samo o ovoj krizi u kojoj živimo, tu je puno segmenata krize. Svjesni ste toga: od tužilaštva, od toga da mladi odlaze, od ekonomije, od obezvrjeđivanja ili odbacivanja i branitelja i Domovinskoga rata…”, rekao je.

„Bradati sveštenici opasnih namjera“

“Toliko je zločinaca još uvijek među nama, a nisu procesuirani. I onda u jednom trenutku nađu se još i neki tamo bradati sveštenici opasnih namjera govoriti nama tko su naši sveci, tko su naše svetinje, tko su naši velikani. Pa vrijeme je, hrvatski narode, da se probudiš! Ti nisi ni nesposoban narod, nisi ni glup narod, ti si jedan veliki narod koji je toliko toga dao povijesti. Ti si jedan narod obećanja da ćeš braniti hrišćanstvo, a sad je vrijeme da ustaneš i braniš to hrišćanstvo. Ti si narod koji je odbranio zapadne granice Vizantiskog carstva i od tada, pa do danas, tvoja je snaga vidljiva. Ali u čemu se sastoji ta snaga? Upravo u odbrani istinskih vrijednosti. Zato je nužno napokon reći ‘ne’ nekim stvarima u društvu”, rekao je Gerbic u prenosu uživo na javnoj televiziji, a prenosi Index.

“Svako naše ‘da’ za HDZ, SDP, Možemo i svim lijevima je ‘ne’ za Hrvatsku”

“Po uzoru na našega pastira trebaju biti ne samo sveštenici, nego i političari. Jer većina njih kažu da su katolici. A što se događa? Svako naše ‘da’ i za HDZ, i SDP, i Možemo i svim lijevima, je ‘ne’ za Hrvatsku! I tu se mora jednom podvući crta. Mi moramo izaći iz privida vjere i ući u stvarnost onoga što se zove Isusom, dobrim pastirom. Oko nekoga se moramo okupiti. A ko bi to bio? Isusova moć traje i danas i ona je sadržana u osobi kardinala Bozanića. Oko njega se trebamo okupiti i duhovno i molitveno”, rekao je.

“Crkveni sabor je veći i jači od državnog”

„Kad smo bili na Veliki četvrtak kod kardinala Bozanića, bilo je tu mnoštvo sveštenika, i na početku propovijedi kardinal Bozanić kaže: ‘Mi smo ovdje okupljeni oko Isusa Hrista. Mi smo jedan sabor koji je veći i jači od državnog. I to je istina! Ne trebaju oni nama davati neka prava da mi slavimo bogoslužje, pa nam ta prava ukinu, pa nam prava ograniče ovim ili onim mjerama. Mi smo to pravo dobili po krštenju od dobroga pastira, a ne od njih. Kako je s tim, tako je i sa svim drugim stvarima”, rekao je.

“Lijepo je biti sveštenik, biti Hrvat, ljubiti Boga, bližnjeg svoga, tu živjeti i tu umrijeti”, rekao je za kraj.

HRT se ogradio

HRT je, kad je misa završila, emitirao obavijest po kojoj stavovi patera Dominika Gerbica vezani dijelom uz politički govor u propovijedi nisu stavovi Hrvatske radiotelevizije, pa dodali kako se ograđuju od toga.

(N1)