Naslovna Najnovije Svjetska banka za BiH predviđa najslabiji ekonomski rast u Evropi

Svjetska banka za BiH predviđa najslabiji ekonomski rast u Evropi

0

Bosna i Hercegovina će ove godine imati najsporiji rast od svih zemalja Zapadnog Balkana i četvrti najgori rast u Evropi, stoji u izvještaju Svjetske banke „Globalni izgledi“. Izvještaj je objavljen juče a odnosi se na kompletnu svjetsku ekonomiju.

 Izvor: FENA

Eksperti Svjetske banke predviđaju da će BiH ove godine imati rast od tri posto, dok će sve ostale zemlje u regionu imati veći rast. Od BiH su u Evropi lošiji jedino Bjelorusija, koja će imati pad od 2,8 posto, dok će Turska imati rast od dva posto, a Rusija 2,4 posto.

Na prvi pogled čini se da ni rast od tri posto nije loš rezultat, ali treba imati u vidu globalno visoku inflaciju, koja će pojesti gotovo kompletan rast koji će ekonomija u BiH ostvariti. U ovom izvještaju je istaknuto da je, globalno gledano, inflacija na najvišim nivoima još od 2008.

„Na tržištima u nastanku i ekonomijama u razvoju dostigla je najviši nivo od 2011. Mnoge ekonomije u nastanku i razvoju povlače podršku politike da bi suzbile inflatorni pritisak prije završetka oporavka“, istaknuto je u izvještaju, prenosi Kliks.

Kada je riječ o ostalim zemljama u regionu, najveći rast ima Crna Gora, koja će rasti po stopi od 5,6 posto. Druga je Srbija sa stopom rasta od 4,5 posto. Sjeverna Makedonija bi, prema procjeni Svjetske banke, trebalo da raste po stopi od 3,7 posto, dok će Albanija rasti 3,8 posto. Kosovo kao zasebna teritorija bi trebalo da raste 4,1 posto, a Hrvatska po stopi od 5,4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: